Högt pris för rysk energi
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tysklands utrikesminister var i tisdags pÄ besök hos Putin för att försöka öka chanserna till en överenskommelse om bland annat viseringsregler och handel mellan lÀnderna. Men hur gÀrna man Àn vill fÄ till stÄnd ett avtal Àr det viktigt att viljan att nÄ, eller Ätminstone uppvisa, samförstÄnd inte gör att EU drar sig för att kritisera Rysslands agerande nÀr det behövs.
Och inte minst Putinregimens sÀtt att blanda sig i den estniska statykrisen visar att det snarare Àr det senare som krÀvs i dagslÀget. Ett annat exempel pÄ hur Ryssland utnyttjar sin makt Àr det sÀtt man anvÀnder sig av det europeiska beroendet av ryska energileveranser för att utöva politiska pÄtryckningar. Det understryker hur problematiskt detta beroende av rysk gas och olja Àr. Samtidigt som det kortsiktigt kan verka klokt att gjuta olja pÄ vÄgorna under toppmötet för att undvika en Ànnu vÀrre konflikt mellan Ryssland och EU sÄ leder undfallenheten i lÀngden till att Ryssland i Àn högre utstrÀckning kan diktera villkoren.
Den ryska regimen har visat allt hÄrdare tag de senaste Ären och det handlar bÄde om relationerna till lÀnder i nÀrheten och om hur man hanterar den interna oppositionen. De nÀra förestÄende parlaments- och presidentvalen gör att lÀget nu Àr extra kÀnsligt.
I gÄr greps till exempel den tidigare schackvÀrldsmÀstaren Kasparov och ett antal andra oppositionsledare och journalister pÄ Moskvas flygplats nÀr de var pÄ vÀg till Samara för att demonstrera, vilket de hade fÄtt tillstÄnd för först efter pÄtryckningar frÄn EU. Att detta sker mitt under ett toppmöte dÄ landet mer Àn annars har omvÀrldens ögon pÄ sig visar om nÄgot hur lite man anser sig ha att frukta i form av sanktioner frÄn EU. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserade visserligen gripandet, men endast tillsÀgelser rÀcker knappast sÄ lÀnge inte EU visar att man Àr beredd att vidta skarpare ÄtgÀrder om inte lÀget förÀndras. Inte minst med tanke pÄ att Kreml Àr fullt medvetet om hur viktig den ryska gasen och oljan Àr för mÄnga europeiska lÀnder.
Ett handelsutbyte Àr bra. Men det fÄr inte ske till priset av att EU ser mellan fingrarna pÄ Rysslands agerande mot grannlÀnderna eller de övergrepp mot mÀnskliga rÀttigheter som sker i landet.