Högt pris för stängda gränser
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men samma princip som gör att det är ömsesidigt ekonomiskt gynnsamt att varor rör sig över gränser gäller för människor som har med sig idéer och drömmar i bagaget och vill stå till arbetsmarknadens förfogande.
Trots det lägger inte bara Sverige utan många andra länder stora resurser på att reglera invandringen och stoppa människor från fattigare länder vid gränserna. Den brittiske författaren och ekonomijournalisten Philippe Legrain visar i en aktuell bok att det är riktigt dåligt använda pengar. För det är försöken att reglera och hindra invandringen som slukar resurser, inte invandringen i sig.
Genom friare invandring, eller arbetskraftsinvandring om man så vill, skulle tvärt om den ekonomiska tillväxten kunna öka markant i världen. Det förklaras av den kraft som släpps fri om människor skulle få möjlighet att utföra produktivare och bättre betalt arbete i rika länder jämfört med det sämre alternativet hemmavid.
Från en bekväm länsstol i det välmående väst kanske det i förstone kan låta misstänkt likt exploatering av fattiga, skapandet av en ny underklass som gör tråkiga arbetsuppgifter som ingen annan vill ha. Men det går att vända på perspektivet. Vari ligger det välvilliga i att förvägra fattiga människor från andra länder att arbeta för bättre löner och villkor i till exempel Sverige?
Många vinnare
Faktum är att öppnare gränser skapar många vinnare. Människorna som då får möjlighet att lagligt komma in och arbeta tjänar mer pengar. Länderna som tar emot dem får ett nödvändigt tillskott av människor som kan utföra viktiga arbetsuppgifter och skapa nya jobb. I deras hemländer kan dessutom människor ta del av pengar som skickas hem av dem som rest iväg för att arbeta. Sådana penningströmmar är redan i dag större än det globala biståndet.
En annan aspekt av saken är att rörlighet gör att människor sprider goda idéer och influenser. Farhågorna om att friare invandring skulle leda till "brain drain" i fattiga länder är därför grovt överdriven. Se bara på exemplet Sverige och utvandringen till Amerika.
Sammantaget är det svårt att förstå varför det finns så många anhängare av höga murar vid gränserna. Sverige och Europa behöver invandring och strömmen av människor som riskerar livet för att ta sig över dagens murar illustrerar skrämmande tydligt deras behov.
Regeringen är i färd med att försiktigt luckra upp dagens slutna och rigida system för arbetskraftsinvandring. Det är lovvärt, men den återhållsamma inställningen visar hur svårt regeringar oavsett kulör har att se rörlighet över gränserna som den fantastiska möjlighet det är.