Höjd skatt stärker sjukvården

Politik2005-06-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Går det att vinna val på att höja skatten? För andra gången den här mandatperioden till och med.
Jag frågade på måfå en person som står helt utanför politiken. "Det kan visst gå", sa han. "Folk vet att vården behöver mer pengar. De är villiga att betala för en bra vård".
Det är intressant att försöka tänka sig in i hur budgetberedningen resonerat den här gången. De är helt enkelt trötta på nedskärningar. Trötta på att ständigt hota med "åtgärder" om nämnderna inte håller sig inom ramarna.
Vilket somliga, sjukvården till exempel, aldrig klarat att göra. Nu vill kommunledningen ligga före för en gångs skull. Sluta ro, börja styra!

Beta av operationsköerna
Om det finns pengar, då kan man äntligen få bedriva politik igen. Visa vad vi i majoriteten egentligen vill med den här kommunen. Det handlar ju ändå alltid om att välja - och välja bort. 50 öre skattehöjning ger 38 miljoner i nya friska pengar. Hur vill kommunledningen använda dem?
Sjukvården får mest, 18 nya miljoner. Klarar man då att beta av operationsköerna, så att man i november kan starta med "rent bord"? Då skall vårdgarantin börja gälla. Är alla i vårdapparaten helt inriktade på att klara detta?

För stark folkstorm
En annan intressant fråga: vem styr, egentligen? Hur mycket betyder folkliga opinionsyttringar? Flera nämnder har blivit överkörda av kommunstyrelsen, när folkstormen blivit för stark.
Den tredje ambulansen finns kvar, trots att räddningstjänstens ledning såg att man kunde klara sig utan den. Inte konstigt att räddningschefen ger upp.
Tekniska nämnden har gång på gång fått sina förslag underkända. Parkeringsavgifter i Visby kunde gett uppåt tio miljoner i inkomst, men kommunledningen var rädd att störa affärsintressena. Och inte vågade man låta folk på landet betala för snöröjning in till sina gårdar.
Nu finns dock tecken till att kommunstyrelsen böjer sig för nämndernas synpunkter. Kultur- och fritidsnämnden får behålla folkbiblioteket i Slite centralt i samhället. Och kanske har man insett att det gick lite för fort när man beslöt om gratisåkning på bussarna för barn och ungdom i Visby, utan att ta hänsyn till förvaltningens invändningar.
Den borgerliga oppositionen säger naturligtvis nej till skattehöjningen. Det är deras roll i spelet. Kan man göra troligt att det går att klara sjukvården och äldreomsorgen utan nya pengar?
I den sammanställning av budgetförslaget som jag sett, sa man nej till de åtta miljoner som majoriteten föreslår för en en rejäl förbättring av landsbygdstrafiken. Slumrade centern den här gången?

Äts upp av lönehöjningar?
Om de pengarna verkligen får gå till verksamheten, då kan vi göra något riktigt bra. Risken är densamma som alltid förr: pengarna äts upp av lönehöjningar, mest till dem som redan har mest.
Kanske slipper man säga upp folk, men inte blir verksamheten bättre för att de anställda får högre lön.
Fackföreningarnas unika styrka på den offentliga sidan, det är svensk ekonomisk politiks Moment 22. Eller som en väninna sa: De pengarna försvinner väl också i "det stora svarta hålet".