Homeopati och politik

Fuglesang i fin form.Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Fuglesang i fin form.Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2011-07-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra årets seglivade snackis i Almedalen blev Gudrun Schymans sedelbränning. Åsikterna gick isär om detta främjade Schymans syfte, att rikta uppmärksamheten på löneskillnader mellan kvinnor och män.

I år torde vi minnas det självmordsförsök Sveriges ende astronaut, Christer Fuglesang, iscensatte på torget i Visby i ett för honom och många andra annat angeläget ärende.

Medlet för självmordet var tiodubbel dos homeopatisk sömnmedicin. Risken var dock ringa då effekten av homeopati är motbevisad in absurdum. Som bekant är ju idén med homeopati att man ska få i sig inte ett ämne, utan vad som kallas ett avtryck av ett ämne. Den ursprungliga substansen späs ut tusentals gånger. Så många gånger att vetenskapen trots omfattande forskning inte kunnat se någon annan effekt än placebo.

Homeopaterna är därför hänvisade att köpa sin utbildning vid lärosäten där upplysningen ännu inte drabbat tron.

Christer Fuglesangs intresse för frågorna är inte taget ur rymden. Han är engagerad i organisationen Vetenskap och Forskning -VoFo. Den driver en hemsida där man lägger upp information och länkar om vetenskaplig metod och kontroversiella ämnen. Vidare försöker den sprida kunskap och påverka samhällsdebatten.

Samma dag som Fuglesang ämnade ta sitt liv inför publik skrev han en debattartikel i Svenska Dagbladet (7 juli). Han spådde att han skulle överleva.

De som däremot lever i fara, menade Fuglesang, är patienter som rekommenderas homeopatiska medel som inte hjälper dem.

Konkret vill Fuglesang att det förbud som sedan tidigare råder för alternativmedicin att behandla cancer ska utökas till psykiska sjukdomar som depression och schizofreni. Han kritiserar också att så kallade antroposofiska kliniker kan ingå i offentligt finansierad vård.

Större öppenhet mot alternativmedicin, vars definition i realiteten är att den är verkningslös, har också förespråkats av politiska partier som Kristdemokraterna och Miljöpartiet, vilket Fuglesang kritiserar.

Det kommer alltid finnas människor som av nyfikenhet eller förtvivlan vill pröva vårdformer vars effekt inte är styrkt. Dessvärre kommer det också alltid finnas människor som vill tjäna pengar och inte har kapaciteten eller orken att läsa in en riktig medicinutbildning. Och vem vet, ibland hittar en blind höna ett korn. Några av de metoder som i dag räknas som ovetenskapliga kanske kan förklaras i framtiden.

Men till dess är det viktigt att alla patienter får korrekt information, på vetenskaplig basis, om vilka medel som bäst kan hjälpa dem i deras situation. Det finns därför skäl att hålla de falsifierade metoderna skilda från de med medicinsk effekt. Skattepengar ska inte gå till helbrägdagörare.

Att Kristdemokraterna och Miljöpartiet drivit frågan om alternativmedicin politiskt är genant för dem själva. Kanske borde vänner av upplysningen inom bägge partierna ta itu med den frågan.

Fuglesang med kamrater överlevde den tiodubbla dosen sömnmedel.