Hon drivs av naiv optimism
Jag intar min gamla attityd, distans till byråkratin och naiv optimism. Så sa Margot Wallström inför utmaningen med FN-byråkratin i sitt nya jobb.
Foto: Geert Vanden Wijngaert
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Båda tidigt på den politiska arenan. Wallström på sin tid den yngsta riksdagsledamoten. Båda naturligt verbala och begripliga. Båda med globala utblickar och rättviseengagemang. Båda utmotade av dominerande ledare. Men finns i varsin ända på den politiska skalan.
Möta FN-byråkratin
Uppväxtmiljö och tillfälligheter avgör ofta var man slår sig ner i det politiska landskapet. Men det enskilda engagemanget är också fascinerande inom ett politiskt parti. Där bryts ibland de fria vågorna alltför tidigt, innan de får möjlighet att forma sin värld. Innan de får bidra till att mejsla ut en politik.
När Margot Wallström nu beskriver hur hon tänker möta den sega byråkratin i sitt nya FN-uppdrag, blir det välgörande svaret: "Jag intar min gamla attityd, distans till byråkratin och naiv optimism."
Det är nog så man bör möta sitt politiska uppdrag på alla nivåer. Även på den kommunala nivån på Gotland. Hålla strukturer och byråkrati på avstånd för att kunna förverkliga den politik och ideologi man omfattar. Med naiv optimism.
Kanske var det den som tog Margot Wallström ut i världen när Göran Persson okänsligt höll henne på armlängds avstånd i valrörelsen 1998. Det var bra för europapolitiken, sämre för inrikespolitiken.
Hennes "naiva optimism" firade triumfer då hon som EU:s miljökommissarie lade fram 140 lagförslag och drev i 260 fall försumliga medlemsländer till EU:s domstol. Hon stred mot lobbyister och kemikalieindustrin. Stred mot Gerhard Schröder som kokade av ilska över kraven på tysk kemikalieindustri.
Krav på kemikalieindustrin
Hon och medarbetarna kallades gröna ayatollor. Men den naiva optimismen fungerade. Kanske var det naivt, men verkningsfullt då, att låta analysera sitt eget blod. Resultat: 27 giftiga ämnen inklusive DDT, som vi alla mer eller mindre bär på. Kraven på kemikalieindustrin rann därmed lättare igenom. Sannolikt innehåller vårt blod numera färre och lägre halter av miljögifter. Tack för det!
En avgörande felbedömning för svensk inrikespolitik och för socialdemokratin var det att armbåga ut Wallström. Två starka kvinnor utmanade ledningen i slutet av 90-talet, Anna Lindh och Margot Wallström. I bakgrunden fanns jokern, Mona Sahlin. Att hennes ledarskap nu ifrågasätts i debatt och opinionsmätningar är inte så konstigt. Hon är ju kvinna.
Kvinna som statsminister
Det känns måhända ovant att nästa statsminister kan bli en kvinna, trots att Sverige är världens påstått mest jämställda land. Men vi ligger redan efter flera länder. Ingen av de ledande politikerna i Sverige har till närmelsevis så stor och bred politisk erfarenhet som Mona Sahlin. Det känna tryggt. Och vem vet, Margot Wallström kommer kanske hem som utrikesminister. En nåd att stilla bedja om.
Skönt vore det med lite mer naiv optimism som motvikt till den kallhamrade Timbrohögern.