Hon skriver så bra om klassisk socialdemokratisk värdegrund

Om jag fick rösta på partiledare för Socialdemokraterna idag, skulle jag rösta på Lena Sommestad. Hennes debattartikel i DN söndag 21 november är det bästa jag läst i den diskussionen. Hon försöker hitta vad som är klassisk socialdemokratisk värdegrund. Därmed tydliggör hon också de djupa motsättningar som finns inom partiet.

Om jag fick rösta på partiledare för Socialdemokraterna idag, skulle jag rösta på Lena Sommestad. Hennes debattartikel i DN söndag 21 november är det bästa jag läst i den diskussionen. Hon försöker hitta vad som är klassisk socialdemokratisk värdegrund. Därmed tydliggör hon också de djupa motsättningar som finns inom partiet.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2010-11-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om jag fick vara med och rösta på partiledare för Socialdemokraterna idag, skulle jag rösta på Lena Sommestad. Hennes debattartikel i DN söndag 21 november är det bästa jag läst i den diskussionen.
Hon försöker hitta vad som är klassisk socialdemokratisk värdegrund. Därmed tydliggör hon också de djupa motsättningar som finns inom partiet. "Kan det hålla ihop så länge till?" skriver en S-vän.
"Thomas Östros vänsterpolitik grundar sig på att han lyssnar på vad Reinfeldt säger och sen förklarar han att den politiken blir vår undergång. Oberoende av vad Reinfeldt säger. Nu när valet är förlorat kan han hålla med om det mesta av Alliansens politik." Så uttrycker min liberale vän det. Sommestads kritik av Östros är både elegantare och mycket mer djupgående.

Ska löna sig att arbeta
Östros pläderar för att "det ska löna sig att arbeta". Sommestad skriver: "Parollen ’det ska löna sig att arbeta’ har historiskt varit betydelsefull främst som ett argument för sänkta marginalskatter."
Det ska löna sig att arbeta några timmar till. "Faktum är att det historiskt mest utmärkande för svensk socialdemokrati har varit insikten om att lönearbete på marknaden inte är det enda som räknas: det obetalda hemarbetet är lika viktigt."
Sommestad skriver om arbetets värde. Hon nöjer sig inte med att arbete skall vara lönsamt. Det är arbetet som skapar samhällets välstånd, och därför tillhör arbetets frukter dem som arbetar. "Arbetet har ett egenvärde utöver lönen... Det kan också ge kunskap och glädje, gemenskap och självkänsla." Nog kan man därav dra slutsatsen att arbete är en mänsklig rättighet, inte ett privilegium för dem som är tillräckligt effektiva och kompetenta.
Östros andra paroll lyder: "Sverige ska konkurrera med kunskap." Den är "formulerad enligt 1990-talets tidstypiska fixering vid ekonomiska värden, global konkurrenskraft och tillväxt genom export," skriver Sommestad.

Partiets breda bildningsideal
Att se kunskap som en konkurrensfördel för individen på marknaden, det "står i skarp kontrast till socialdemokratins historiskt breda bildningsideal... Välstånd i socialdemokratisk diskurs handlar inte i första hand om framgångsrik marknadskonkurrens utan om framgångsrikt samhällsbyggande." Som tidigare miljöminister noterar Sommestad att Östros enda reflektion om klimatkrisen är: "hur ska Sverige klara den elintensiva industrin?" Underförstått: mer kärnkraft. "Inte ett ord om den utmaning som klimatkrisen utgör för mänsklighetens säkerhet och försörjning. Inte heller ett ord om hur Sverige ska finansiera anpassningen till ett varmare klimat eller omställningen till ett energisnålt, hållbart samhälle."

Snäva gruppintressen
Sommestads artikel uppmuntrar oss som menar att socialdemokratin har grundläggande värderingar, som kanske inte är tidlösa, men som håller utmärkt alltjämt.
Men också att dessa förvrängts av girighet och snäva gruppintressen. En öppen diskussion skulle kunna lyfta taket i partiet någon meter.