Hopp för den förlorade tredjedelen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I moderaternas Sverige har vi under fyra år sett 2/3-delssamhället, där majoriteten som har arbete har det bra medan den tredjedel som är sjuk eller arbetslös halkar efter, växa fram under moderaternas styre. Hanna tog upp den biten i sitt tal och markerade att stupstocken i sjukförsäkringen ska tas bort och alla arbetslösa ska ha 80% i ersättning.
Ökandet av socialbidrag är oroande. Socialdemokraterna kommer att fortsätta sträva efter full sysselsättning och då innefattar det också att de ofrivilliga deltiderna ska bort. De borgerliga säger sig ha samma mål, men är det verkligen så? Man kan undra när en av tidernas största årskullar nyss har lämnat gymnasiet. Till vad kan man fråga sig? Med en ungdomsarbetslöshet på närmare 30%, bostadsbrist, neddragning av utbildningsplatser och med en statsminister som kallar ungdomsarbetslöshetens siffror för "synvilla" har ungdomarna inte mycket hopp. Fast det borgerliga styret på Gotland ville ju bygga bort bostadsbristen på Furilden förstås. Vem skulle bo där?
Kollektivtrafiken ska förbättras, lovade hon. Regional utveckling var något annat som Hanna tog upp. Den dynamiska triangeln på norr, Kappelshamn, Fårösund, Slite, har stora möjligheter att utvecklas och med dem socknarna runt omkring. Kappelshamn med sin fina hamn som har utvecklingmöjligheter med Storungs i närheten. Fårösund med ännu mycket utvecklingsbart på gamla kustartilleriets område med Fårö och dess nyvaknande vilja att bli levande med arvet efter Bergman som kanske största möjlighet. Slite har alla förutsättningar med sin service för hela norra Gotland, med en ny hamn som lovar gott för kommande trafik österut och med nya spännande affärer som komplement.
Men det krävs att kollektivtrafiken fungerar för vi kan inte förvänta oss att bensinpriset kommer att sjunka vad än de borgerliga lovar eller att man löser bostadsbristen genom att bygga på Furilden.