Hur länge överlever länsstyrelsen?

Politik2010-04-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringens förvaltningspolitiska proposition "Offentlig förvaltning för demokrati, delaktighet och tillväxt" ligger nu ute för behandling. Bland vad man anger som viktiga åtgärder och ställningstaganden kan nämnas:
"Den offentliga servicens tillgänglighet och kvalitet ska vara likvärdig för alla medborgare och företag i landet".
Men redan innan proppen tagits ur andeflaskan passar man på att knoppa av delar av sin ambition om likvärdig service från de delar av vårt land som inte ligger centralt och nära maktens boningar. Gotlänningarna får åka till Stockholm för att bevaka sin rätt mot felaktiga myndighetsbeslut eftersom Förvaltningsrätten numera handläggs vid en beslutsfabrik i Värtahamnen. Alternativet är att det inte är dimma på Bromma så att rättens ledamöter kan ta sig ut till ön. När Länsrätten Gotland fortfarande fanns kvar ställdes aldrig en förrättning in på grund av dåligt väder. Och öns befolkning behövde inte på egen bekostnad som nu ta sig längre än till Visby för att hävda sin rätt.
Om man som i mitt fall skall försöka hantera en permutation av en stiftelse på grund av ändrade förhållanden, så har länsstyrelsen på Gotland inte längre behörighet att ge mig de anvisningar och råd som är nödvändiga. Kompetensen finns här sedan länge, men nu ska vi gotlänningar försöka få tag på en av tre handläggare vid länsstyrelsen i Stockholm som dock inte svarar på någon av sina telefoner under angiven telefontid. Men som tur är finns det myndigheter i huvudstaden där i vart fall en handläggare är på jobbet. Från Kammarrätten får man snabba och stringenta besked. Men nog hade det varit enklare att kunna åka ner till Visborg och byta några ord över ett skrivbord och få assistans av en initierad handläggare på plats.
Är det inte dags snart för våra två riksdagsmän och lokala politiker att börja reagera på denna successiva avveckling av Gotlands förmåga att lösa sina egna uppgifter?
Nu passar man på att flytta bort en liten bit i taget. För att när det kan anses vara lämpligt kunna hävda; att nu är verksamheten så begränsad att de inte lönar sig längre. Vi lägger ner.
Inom teaterns värld kallar man den tyngd som håller en scenkuliss upprätt för en pundare. Utan att associera till ordets andra något mer asociala betydelse så kan man nog säga att kulissen Region Gotlands pundare tydligen är allt för lättviktiga.
En region utan egen bestämmanderätt blir en förortsidyll till Stockholm. Skön att besöka på sommaren - men fasen så besvärlig att ha att göra med under vintern.