LIBERAL KOMMENTAR
I tisdags träffades Ukrainas demokratiskt valde president, Rysslands president och Vitrysslands diktator i Minsk för att försöka lösa Ukrainakrisen. Då hade Ryssland sedan flera veckor tillbaka utsatt Ukraina för artilleribeskjutning från den ryska sidan av gränsen – men inte enligt Ryssland, som kallar uppgifterna för befängda. FN meddelar att cirka 2 600 människor hittills har dött i stridigheterna.
Två dagar efter toppmötet i Minsk sade Ukrainas president Petro Poroshenko att Vladimir Putin öppnat en tredje front.
Målet är tydligt: att skapa en landkorridor från det ryska fastlandet längs med Azovskasjön, hela vägen till den ockuperade Krimhalvön.
I torsdags presenterade Nato satellitbilder som sägs visa en rysk pansarvagnskolonn inne på ukrainskt territorium. Enligt försvars- och säkerhetsalliansen finns det 1 000 ryska soldater inne i Ukraina.
På torsdagen konstaterade Ukraina att landet är invaderat av Ryssland. Det har det dock de facto varit sedan Ryssland annekterade Krimhalvön.
Snart inleds ett sedan tidigare planerat Natotoppmöte i Wales. Ukrainafrågan kommer att vara högst upp på dagordningen.
Ukrainas premiärminister Arseny Yatseniuk meddelade under fredagen att den ukrainska regeringen kommer att be parlamentet om lov att påbörja processen som kan leda fram till Natomedlemskap.
Det är lika mycket ett budskap till Ryssland som det är en säkerhetspolitisk utmaning gentemot både Nato och EU: Hur mycket är omvärlden beredd att satsa, och offra, för att hjälpa Ukraina mot Ryssland?
Troligtvis kommer både USA och Tyskland att försöka avstyra ett sådant medlemskap för att förhindra att krisen förvärras.
Från USA:s sida visas relativt lite intresse att engagera sig bortom fortsatta, och ökade, ekonomiska sanktioner mot Ryssland. President Barack Obama skyr situationen som pesten.
På torsdagen försökte han till och med bortförklara Rysslands ökade aggressivitet mot Ukraina som en naturlig reaktion på att de ukrainska styrkorna visat sig vara mer effektiva i sitt försvar än vad många hade förväntat sig.
Även i Sverige får Rysslands eskalerade militära kampanj konsekvenser. Regeringen meddelade i går att Sverige nu blir värdland för Nato.
Ett medlemskap är dock fortfarande inte aktuellt. Dessutom meddelar regeringen att det inte var så farligt att Schweiz i sin folkomröstning sade nej till ett utvecklingsavtal om nästa generation Jas Gripen.
60 plan ska beställas, vilket är 20 plan färre än vad ÖB hade önskat. Finansieringen presenteras i höstens budget.
Och apropå Rysslands aggressioner har det finländska flygvapnet nu ökat sin beredskap. Enbart under den senaste veckan har ryskt flyg kränkt Finlands luftrum tre gånger.