Hur ska det gå på norr?

Politik2006-05-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det kan man fråga sig när man ser på den kommunala och befolkningsmässiga utvecklingen.
Curt Mårtensson beskriver i GT 19 maj hur mycket befolkningen har minskat de senaste 20 åren. De två nordligaste socknarna Bunge och Fårö har minskat med 113, respektive 63 personer, vilket motsvarar hela minskningen för gamla Fårösunds kommun.
I Fårös fall finns det förklaringar.En stor del gammal befolkning som nu dör bort medan de yngre generationerna antingen har flyttat eller inte ens fötts. Det är inte ovanligt med ett eller två födda barn per år.

Dyrt att pendla
En del av förklaringen kan vara att färjan ger ett motstånd mot att bo på Fårö och pendla till de arbeten som finns i Visby, och till en viss del kan man nog förklara minskningen i Bunge också med långpendling.
Centraliseringen av arbetstillfällen till större tätorter som Visby får väl anses naturlig, så sker i stora delar av vår del av världen. Men ett bensinpris på 12 kronor/litern förstärker den effekten, då allt färre tycker det är värt att inte bara offra tid på resandet, utan att det ekonomiskt blir allt för betungande.
Med en minskande befolkning får vi också en sämre service där skolor inte fylls och vårdcentraler inte längre uppfyller kommunens krav på effektivitet.
I paneldebatten 18 maj, där jag tyvärr inte kunde närvara (för dyr bensin?) togs många av dessa problem upp.
Fastighetsskatten är ett problem för många, inte minst på Fårö. Att skatten behövs för statens finanser är nog de flesta utom folkpartisterna eniga om.
Men varför kan man inte göra om den? Såg på Hela Gotland ett förslag att om någon har köpt ett hus 1946 för 5 000 kronor så skulle husets taxeringsvärde indexregleras så att värdet idag var 500 000 kronor.
Men sålde han huset för två miljoner kronor så skulle taxeringsvärdet också utgå från två miljoner. På så sätt kan äldre klara att bo kvar i sitt hus medan försäljningsvärdet skulle bromsas.

Behövs fler jobb
Att Fårösund har haft svårt att locka läkare och tandläkare är en av orsakerna till att servicen dragits ner eller föreslagits att dra ner där. Det kan man även märka i Slite som tidvis haft brist på både läkare och tandläkare.
Men vad som verkligen behövs är arbetstillfällen. Fårösund har gamla KA3 som bara väntar på att fyllas med företag. Många har flyttat in, men det behövs många fler för att nordligaste delen av Gotland ska förbli levande. Problemet är bara hur får man företag att flytta dit?
De flesta nyetableringar sker i Visby och orsakerna är skiftande. Närhet till hamn och flyg, full kommunal och statlig service, full övrig service m.m. Det som fattas är bostäder, men det behöver inte företagen bry sig om.

Inte fler kommuner
Även Gotlands näst största tätort Slite drabbas nu alltmer av detta fenomen.
Visst händer det positiva saker här som ishallsbygget, vissa nyetableringar av företag och utflyttningen av viss kommunal verksamhet, men allt fler arbetspendlar till Visby. Bussarna med arbetsresande är fyllda och på väg 147 blir det tidvis rally för att hinna först till arbetet i Visby.
Man pratade under paneldebatten om att stycka Gotland i tre eller fyra kommuner. Kanske hade det gått när Gotlands kommun bildades, men nu är det för sent. De landsortskommunerna skulle bli allt för svaga för att kunna fungera själva.
Något måste göras för att inte Norra Gotland, och för all del hela Gotland två mil utanför Visby och längre, ska avfolkas. Vad och hur man ska göra vet jag inte, men något måste göras, och det snart.