Hur ska Visby se ut?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det handlar om försäljningar av tomter som varit tomträtter och marken på slakteritomten där det nu ska byggas bostäder. Visst kan man diskutera om de som vill köpa sina tomter istället för att betala tomrättsavgift, ska få göra det till endast 40 procent av marknadsvärdet.
Men det finns säkert stor politisk majoritet för att så ska ske. Liksom att sälja marken på slakteritomten så bygget kan komma igång, nu när Lilian Virgin sett till att ministern Mona Sahlin snabbehandlade överklagandet.
Det skulle kunna bli stor diskussion om att upphäva policyn för varuhandeln i Visby. 2001 gjordes den för att begränsa utbyggnaden av livsmedelshallar på Skarphäll. Nu är många olika köpcentra på gång så vi får en stor överetablering av köpcentra i Visby. Dessutom ska hela Visbys framtid diskutera i översiktsplanen. Säkert finns enighet om att upphäva de begränsningar som handelspolicyn innebär, men frågan är om det blir stor diskussion om hur många köpcentra vi ska ha i Visby och dess konsekvenser redan nu.
Handelsutredningen finns med i fullmäktigehandlingarna. Där kan man läsa om konsekvenserna om det blir köpcentrum i Flextronicshuset. Det får enorma konsekvenser för fem-sex affärer i Visby med omnejd. Och konflikten med Nimbus utbyggnadsplaner gör att det mesta talar för att det inte blir någon livsmedelsaffär i Flextronics och kanske inte heller några andra affärer heller. Det är ju en industribyggnad och borde så förbli. Nackdelarna är många om man gör det till ett köpcentrum.
Den politiska och folkliga diskussionen om hur Visby ska se ut och var det ska vara bostäder, parker, affärer, industri och hantverk och annan verksamhet kommer att diskuteras i den översiktplan som är på gång. Byggnadsnämnden kommer att inbjuda till många möten och möjligheter att diskutera hur Visby ska se ut i framtiden. Den debatten blir spännande!
På fullmäktige kommer också företrädare för LRF att redovisa hur jordbruksnäringen utvecklas på Gotland. Vi har sett hur det investeras i lantbruket och de allt fler yngre lantbrukarna söker sina vägar till att få lönsamma företag med produktion av livsmedel, energigröda och produkter för turismen.
Förutom dessa frågor ges svar på frågor om uthyrning av operationssalar, företagsamheten i skolan och hur fritidsgårdarna har utvecklats efter den socialdemokratiska majoritetens treårssatsning på att förstärka fritidgårdarna. Sannolikt blir det ett lugnt sammanträde i Gotlands högsta beslutande organ.