Hur stoppar vi sexhandeln?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hon rör sig bland gästerna trevligt, naturligt och självsäkert som vanligt. En del av de 40-talet gästerna tittar, läser, tittar bort.
Till middagen är budskapet borta, men kvar i tankarna. Riktiga män våldtar inte - riktiga män begår inte våld mot kvinnor och barn - riktiga män köper inte sex.
Jag har i två krönikor närgånget beskrivit trafficking/sexhandel som vår tids slavhandel och hur det drabbar enskilda människor.
Hänsynslös människohandel
Lilja i Lukas Moodyssons film Lilja 4-ever byggde på ett verkligt fall - Danguole från Litauen. Hon tog sitt liv när hon väl lyckades fly från sitt fängelse, lägenheten utanför Malmö, där torskarna kom och gick.
Irina från Ryssland lurades och utnyttjades grovt och har gått ett okänt öde till mötes någonstans i Sverige. Lydia från Vilnius lyckades fly, kom hem till mamma, men mår dåligt nu med sina minnen från en grym utflykt till Sverige.
Det handlar om en hänsynslös och skrupelfri människohandel. Men motorn i denna industri är efterfrågan. Att män köper och konsumerar sex av allehanda slag. Det kan börja med pornografiska bilder och sluta med att köpa ett traffickingoffer. Så, egentligen finns det bara ett osvikligt sätt att få bukt på sexhandeln. Det är att efterfrågan upphör.
Att män slutar att köpa sex av prostituerade eller konsumera sex (på nätet och i så kallade herrtidningar).
Om efterfrågan upphör
Att män blir "riktiga män" som inte har behov av sexkonsumtion längre. Om efterfrågan upphör så finns ingen markand. Plötsligt blir det ekonomiskt ointressant för kriminella grupper och företag att ägna sig åt sexhandel.
Men ännu bjuds kvinnor och barn ur för sexkonsumtion i olika former. Går det att stoppa? Vad kan jag själv göra? Är det någon idé att engagera sig? Finns det något hopp?
En del görs på den internationella arenan, olika FN-organ (inte minst Unicef), EU och andra internationella organisationer arbetar mot trafficking. Men mycket mer skulle kunna genomföras i verkligheten.
För nog är det väl märkligt att de internationella organen och de enskilda staterna inte bestämmer sig för att sätta stopp. Kamp mot sexslavhandeln borde vara lika viktig som kampen mot terrorismen.
Men viktigast är nog det som vi alla kan göra. Påverka män och pojkar i sin syn på kvinnor och tjejer.
Få bort herrtidningarna från tidningshyllorna, på ett eller annat sätt. Se till att det blir olönsamt att exploatera kvinnor i annonser. Kampen mot sexhandeln börjar i det lilla för att sedan sprida sig.
Alla kan stödja ideella organisationer. De driver på som blåslampor - skapar opinion, protesterar och kräver åtgärder.
Gå med i Rädda Barnen
Man kan ge bidrag och bli medlem i exempelvis Rädda Barnen. Ju fler som står bakom sådana organisationer desto framgångsrikare kan de få till stånd förändringar.
Man kan prata med sin politiker (lokalt och på riksplanet) och kräva ytterligare åtgärder för att få stopp på sexhandeln.
Aktiva insatser som alla kan göra. Då har man redan gjort mycket. Världen är full av exempel på att människors agerande, enskilt eller i grupp, leder till förändringar.
Följande devis är tänkvärd och hoppfull:
Ingen kan göra allt.
Men alla kan göra något.
Om alla gör något, då blir allting gjort.