Hur stora vinster ska tillåtas?
Om privata skolbolag går med vinst, borde den investeras i bättre skola? Inte i vinst till aktieägarna.
Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Denna är ju inte oproblematisk och leder bland annat till att sverigedemokraterna skär pipor i vassen. Men OK, när friskolor nu finns så ska ägarna enligt den socialdemokratiska partikongressen kunna ta ut vinst förutsatt att vissa kvalitetskrav är uppfyllda.
Till skatteflyktsparadis?
Några frågor inställer sig: Om det nu det blir ett överskott, borde detta inte gå tillbaks till oss skattebetalare som uppenbarligen betalat för mycket för välfärden. Eller kanske satsas på eftersatta skolor, till exempel i Indien? Varför ska någon riskkapitalist kunna överföra skattemedel till skatteflyktsparadis?Vem kan fastslå denna lägsta kvalitetsnivå som gör att vinst kan tas ut? Hur ska det gå till? Hur många böcker och tjänster i skolbiblioteket krävs? (Friskolor saknar ofta bibliotek.)
Hur många grupprum? Vilken är den lägsta acceptabla kvalitetsnivån avseende elevvårdspersonal och så vidare? Var går gränsen? Går det inte alltid att investera i kvalitetsförbättringar, som våra barn och skolpersonalen är mycket väl värda och har stor nytta av?
Höga kvalitetskrav?
Samma resonemang kan föras rörande sjukvård och övriga delar av välfärdssystemet som väl nu snarast ska kallas välfärdsmarknaden.
Är den bakomliggande tanken att det med höga kvalitetskrav aldrig kan komma att bli fråga om några vinster? Då är det hela ju bara fråga om en skenmanöver för att vinna nästa val. Men så väl är det väl inte.
En lägsta nivå i skola och omsorg som tillåter vinst för ägarna. Är inte själva tanken mycket obehaglig? Det här är vad barn, sjuka och gamla minsann ska vara nöjda med och tacksamma över.
Resten går till Bahamas.