Hur vill äldre bo i framtiden?

Politik2005-11-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På ett mycket intressant seminarium i Stockholm den 9 november gavs en hel del nya bilder om äldres tankar och funderingar. Föredragshållaren slog hål på en hel del myter över hur äldre vill ha det när de blir gamla.
Äldre vill bo kvar i sitt ordinära boende, men tyvärr så planerar man inte för detta när man blir riktigt gammal. Äldre vill ha trygghet i livets olika faser, närhet till service och kommunikationer och man vill bo åldersblandat.

Fritid med ett innehåll
Det sista var lite förvånande att det betonades så tydligt. För äldre betyder inte trygghet och gemenskap att man måste bo på ålderdomshem med lika gamla människor, utan man vill bo åldersblandat. Enligt föredragshållaren så uttrycker få äldre att de är ensamma enligt undersökningar som gjorts.
En annan aha-upplevelse var att det är bra för äldre människor att bo i villa med trädgård därför att det håller en igång.
Det är mycket viktigt för äldre människor att vara aktiva och rörliga. Enligt den forskning som gjorts så vill äldre som nyblivna ålderspensionärer i mycket stor utsträckning flytta till villa eller radhus.
Det handlar då förstås om att fylla sin nya fritid med ett innehåll. Egen villa kan inte alla skaffa sig, men det som är viktigt att poängtera är att det är viktigt med aktivitet.
Detta gör att fler tar ansvar för sitt eget välbefinnande och de håller sig friska och på så sätt lever längre. Här har kommunen ett stort ansvar för att ge äldre möjligheter till ökad aktivitet.
Enligt den forskning som gjorts, så klarar sig äldre själv i mycket större grad idag än för 15 år sedan. För de personer som fortfarande tror att kvarboende-principen är något som snåla kommunpolitiker beslutat om för att minska kostnaderna för särskilt boende, kan bara sägas att 1957 antog riksdagen principen om kvarboende för äldre.
Motiven för kvarboende enligt de gamla handlar om en bostad som är förknippad med minnen och att man har en förankring i bostadsområdet. För att möjliggöra kvarboende så handlar det om lättskötta bostäder med rimlig hyra, hiss och tillgänglig utemiljö samt närhet till service och kommunikationer.

Bättre än riksgenomsnittet
Jag tror att det finns många myter om hur dagens äldreomsorg ser ut och hur de äldre vill ha det på gamla dar.
Det som presenterades på äldreseminariet svarar väl inte för någon absolut sanning utan det finns givetvis enskilda som inte känner igen sig i detta.
Jag tycker dock att många som debatterar äldrevården på Gotland skulle försöka se den verklighet som jag ändå vill påstå finns i form av en mycket god äldreomsorg som givetvis kan bli bättre.
Vi är i många avseenden mycket bättre än riksgenomsnittet och ligger långt fram i det kvalitetsarbete, som idag pågår inom gotländsk äldreomsorg.
Min slutsats av seminariet är att vi måste skapa oss en bättre bild av de villkor som dagens äldre har oavsett om de bor i eget boende, med eller utan hemtjänst och för de som bor i våra särskilda boenden.

Vi tar de äldre på allvar
Vi har beslutat om att göra kundundersökningar årligen för att skaffa oss en bättre bild över hur dagens äldre upplever sin vardag och den service vi ger. Redan nu i höst så har förvaltningen påbörjat ett utvecklingsarbete om synpunkter/klagomål och avvikelser.
Vi tar avvikelser och klagomål på allvar för att förbättra och utveckla verksamheten. Arbetet är påbörjat och jag ser framemot de synpunkter vi kommer att få ta del av.
Vi socialdemokrater vill utveckla äldreomsorgen och tar de äldres synpunkter på allvar!