Hur vore det med lite självkontroll?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men den nya tekniken ger också möjligheter att utvinna något ur informationen. Genom att på elektronisk väg snabbt kunna sortera och söka igenom en enorm mängd information går det att få ut något vettigt ur de alla elektroniska signaler som skickas kors och tvärs. Och när sedan internetanvändaren kartlagts, då kan man tjäna pengar.
Nu spekuleras det till exempel om uppköpsrykten kring nätverket Facebook som har ökat sin popularitet explosionsartat på sistone. Microsoft tros vara beredda att betala ett par-tre miljarder kronor för att få äga några ynka procent av företaget. Annonsintäkter hägrar. På Facebook lägger användarna självmant upp en mängd information om sig själva som givetvis är en guldgruva för den som vill sälja riktade annonser.
Google, en annan av nätets jättar, har redan byggt upp ett stort värde i företaget genom annonsförsäljning. Men genom att kartlägga användarna ytterligare skulle värdet kunna ökas ännu mer. Genom att till exempel ge bilföretag möjligheten att annonsera direkt till användare som surfar mycket på bilsidor. Den informationen finns redan hos Google som kollar hur vi surfar för att kunna förbättra sökfunktionen. En tjänst som användaren visserligen kan välja att stänga av, men hur många tänker på det? Och även om Google i dag säger att man inte lämnar ut informationen till företag som vill sälja reklam till oss, kan vi lita på att de inte kommer att göra det inom en snar framtid? Minns att samma företag gick med på den kinesiska regimens begäran om att censurera sina sökresultat för att få tillgång till den kinesiska marknaden.
Överhuvudtaget finns alltid en risk närhelst information samlas in och lagras att den används på fel sätt eller hamnar i orätta händer. Oavsett vilka regelverk som finns för att förhindra detta.
Den personliga integritetens försvarare koncentrerar sig ofta på hotet från myndigheter som, ibland utan vår vetskap, samlar in information om oss. Men vi bör för den skull inte glömma bort all den information som vi, ofta alldeles frivilligt, lämnar ifrån oss dagligen på nätet. Det betyder förstås inte att den kommer att utnyttjas på ett sätt som vi inte vill. Gratistjänster på nätet som finansieras med riktade annonser är inte bara av ondo. Men det skadar nog inte att, åtminstone då och då, påminna sig om att allt det där man gör på nätet inte bara försvinner ut i tomma intet och fundera över vilka spår man vill lämna efter sig.