Husmark Pehrsson vill att alla ska med

Foto: S…REN ANDERSSON

Politik2007-09-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Cristina Husmark Pehrsson är inte ett av de mera kända statsråden, men har ändå som socialförsäkringsminister ett stort ansvar för en av regeringens viktigaste uppgifter - att minska utanförskapet. Budgetpropositionen innebär en rad förändringar i socialförsäkringen.
- Fredrik Reinfeldt och jag presenterade ju vårt stora paket förra torsdagen då vi beskrev hur det ser ut i dag med långa passiva sjukskrivningar där människor redan efter 6 månader löper jättestor risk att bli förtidspensionerade. 550000 är ju förtidspensionerade, över 200000 är långtidssjukskrivna, ingenting händer egentligen, ingen får rehabilitering och inga tidiga insatser.
- Så presenterade vi då vårt reformpaket, som är ett väldigt gediget paket för att ge stöd och hjälp i tid och kortare väg till arbete. Och det är åtgärder som jag tror väldigt mycket på. Dels tror jag på effekterna att människor med detta kommer att få stöd och hjälp att komma tillbaka till ett bättre hälsoläge - alla kan inte bli helt friska - men åtminstone till ett bättre hälsoläge, eller förhoppningsvis till arbete.
- Men jag tycker också att det är väldigt positivt, eftersom jag har erfarenhet av att ha jobbat 30 år som sköterska, och 12 år som företagssköterska, så vet jag att det är precis de här insatserna som behöver göras.

De exakta detaljerna i förslaget ska utarbetas under hösten.
- Den kritik som har kommit handlar väldigt mycket om att vi sänker ersättningsnivåerna efter 12 månader och det kan man naturligtvis kritisera på ett seriöst sätt, men man kan också ta billiga poäng på detta. Men grundtanken är väldigt seriös. Vi vill att det ska bli en lägre ersättning efter 12 månader, det är helt klart. Samtidigt är ju tanken att väldigt mycket färre personer ska vara sjukskrivna över ett år, för att vi ska göra rätt saker tidigare.
- Många av dem som blir sjukskrivna över ett år skulle med dagens arbetsmetoder ha fått en förtidspension, då hade de hamnat på 64 procent, nu får de 75 procent och får vara kvar med stöd och hjälp och kontakt med arbetsmarknaden. Och i detta förslag ligger att du även som sjukskriven får kontakt med arbetsmarknaden. Det får du inte i dag, du måste vara arbetslös. Så det är egentligen otroligt mycket bättre så här, även om vi sänker till 75 procent.
- Självklart ska alla som har en varaktigt nedsatt arbetsoförmåga få förtidspension. Men problemet är att det är så många som har blivit förtidspensionerade som har arbetsförmåga, eller som hade haft det, om vi hade gjort rätt saker i tid.
Cristina Husmark Pehrsson är uppenbart engagerad i att få in fler i arbete. Men finns det, utöver det ekonomiska, också en ideologisk, moralisk aspekt att arbete faktiskt i sig gör att en person mår bättre och kanske till och med kan öka sin arbetsförmåga ytterligare?
- Självklart. Arbete handlar om ekonomi, både för oss själva och för samhället, men också om arbete i sig, med social gemenskap och arbetsglädje. Det är otroligt viktigt. Jag har lite svårt att förstå de som säger att det här är tuffare tag, för jag känner snarare att tuffa tag, eller tuffa åtgärder, det är att inte göra någonting, så att människors arbetsförmåga inte tas tillvara. Och de får en förtidspension och är ute. Det tycker jag är det tuffaste jag kan tänka mig och det mest felaktiga.