Huvudvärk på väg att försvinna
Foto: Mark Earthy/FLT-PICA
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men nu är en avreglering åtminstone på gång.
Apoteksmonopolets dagar är räknade. Detta föranledde före detta vård- och äldreomsorgsminister, socialdemokraten Ylva Johansson, att föreslå en uppgörelse mellan socialdemokraterna och alliansen om att tillåta försäljning av vissa receptfria läkemedel i handeln. Varför det skulle ligga i regeringens intresse att gå med på en sådan uppgörelse är oklart. Men det visar på det konservativa drag som har blivit en del av socialdemokratin efter ett långt maktinnehav. Först nu, när monopolet är hotat kan man tänka sig en uppgörelse på marginalen för att bevara detta. Man anar nästan den konservativa devisen "att förändra för att bevara" bakom agerandet. Och de statliga monopolen kräver en hel del förändring - eller om man så vill, lappande och lagande - för att kunna bevaras, eller åtminstone hålla något år till, i det att de strider mot såväl EU-principer om fri konkurrens som mot rim och reson.
Nåväl, så långt de receptfria läkemedlen; så småningom kommer det att bli möjligt att köpa även allergitabletter eller huvudvärkspulver när man handlar annat nödvändigt.
Men även andra delar av apoteksmonopolet ska ses över av regeringens enmansutredare. Den som har besökt någon stad på den europeiska kontinenten och sett apoteken trängas med frisörer och kiosker, vet hur alternativet kan se ut.
Och nu upplever även Apoteket AB hotet. Precis som att Svenska spel startar nätpoker och Systembolaget hakar på de senaste dryckestrenderna för att hålla kunderna nöjda och därigenom få vara kvar så länge som möjligt gör Apoteket sitt för att få behålla ensamrätten. Satsningen på egna make-up-produkter är ett tydligt exempel. I dag tar dessutom Apotekets styrelse ställning till om man tillsammans med ett amerikanskt läkemedelsbolag ska bilda ett grossistföretag som genom sin dominerande ställning på den nordiska läkemedelsmarknaden drastiskt skulle minska möjligheterna för andra företag att konkurrera. Därigenom skulle alltså Apoteket medverka till att i praktiken behålla delar av monopolet.
Att ett statligt monopol, eller ägande, vid en avreglering ersätts med en oligopolsituation är tyvärr inget nytt. Inte heller att statliga företag utnyttjar sin maktposition till att opinionsbilda eller på annat sätt verka för att få behålla sin dominerande ställning.
Därvidlag är Apotekets agerande knappast förvånande. Men det är en god påminnelse om varför det är viktigt att inte bara avskaffa monopol, utan även minska det statliga ägandet i olika företag, för den som i dagarna händelsevis har glömt bort anledningen till det.