Hvad vilja Wera Svensson?
Gotländska Carina Grönhagen var år 2000 inblandad i Riksmötet för arbetslösa. Vilken roll ska facket spela i lönekampen och i politiken? Ronnie G Lundin bemöter Wera Svensson
Foto: Ralf Bergman/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag hade nästan på förslag att Wera Svensson skulle ansöka om medlemskap i något av allianspartierna, då hennes åsikter oftast sammanfaller med deras, men om det nu är "diskussionsunderlag" så låter jag det hela bero.
Det gör det ändå lite svårt att bemöta hennes kritik mot mina åsikter och mot "Facket", som enligt henne kan betyda allt från låglöneförbund till akademiker med skyhöga löner. Därför vore det välgörande om Wera Svensson kunde klargöra vad som är hennes åsikter "på riktigt" så att säga.
Orättvisa avgifter
Jag kritiserade regeringen för deras förslag av två skäl. Dels för att de i princip vill privatisera allt utom polisen och kungahuset, men vill förstatliga a-kassan. Dels eftersom jag ser stora brister i det. De gör tydligen själva den bedömningen eftersom de har lagt förslaget i långbänk.
Vad tycker Wera Svensson själv om deras förslag? Är det bra att en låglöneanställd ska betala 400 kronor medan en högavlönad akademiker kommer undan med 90 kronor?
Hur vill du Wera Svensson lösa problemet med dem som bara jobbar tillfälligtvis? Ska de betala och sedan inte få ut några pengar alls? Eller pratar vi om någon form av "medborgarlön" som ska täckas av a-kassan?
Jämförelsen med ATP-reformen haltar betänkligt eftersom ATP var en utfyllnad av pensionen och man betalade in efter bärkraft och fick pension därefter. Det fanns hela tiden en grundläggande pension för alla. Några sådana tankar finns inte vad gäller statlig a-kassa vad jag vet.
Det skulle också vara intressant att veta om Wera Svensson är/har varit med i något fackförbund eftersom hon visar så uppenbara brister med hur en fackförening fungerar. Och vad hon i så fall gjorde där för att få facket i den riktning hon ville? Eller vad bottnar hennes motvilja mot fackligt inflytande i politiken i?
Skillnad på olika fackföreningar
Dessutom måste Wera Svensson skilja på fack och fack. Det är en stor skillnad på LO-förbunden som har en medlemsnära organisation och där flera olika försäkringar ingår i avgiften och TCO och Saco-förbunden.
Jag kan inte mer om TCO-förbunden än att de har färre försäkringar inbakade och ofta (inte alltid) är mindre aktiva på arbetsplatserna. Saco är mest inriktade på individuella löner där den anställde själv sköter löneförhandlingarna.
Det sistnämnda kallas löneglidning och är en orsak till att lönerna hela tiden strävar uppåt. LO-förbunden med många lågavlönade (under 20 000 kronor/månaden) gör sitt bästa för att inte klyftorna ska bli större på grund av dessa löneglidningar.
Det är där Wera Svensson ska lägga sin kritik. Inte mot förbund som Handels vars grundlön ligger på cirka 17 500 kronor/månaden. Att kritisera "Fackets" lönekrav slår hårdast mot sådana medlemmar. Eller menar Wera Svensson att det är rätt med löneglidning till de högavlönade medan lågavlönade ska hålla sig på mattan?
Facket byggde en gång upp a-kassan. De första fackföreningarna för 100 år sedan hade bättre lön, hjälp mot ogina arbetsgivare och ekonomisk trygghet vid arbetslöshet genom a-kassor, som de största drivkrafterna för medlemskap. I grunden är det inte förändrat.
Kanske var det fel att låta staten ta över det som facket, läs LO, byggde upp? I vilket fall som, hade det säkert funnits personer som hade hittat orsaker till att klanka på "facket" ändå.