Hyran avgör för studenter
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De tomma studentlägenheterna är ett tecken på att hyrorna är för höga och att studenterna hittat billigare alternativ. Studentkårens Fia Lagergren och Elisabeth Arbin visar tydligt att de flesta studenterna har mycket svårt att klara en hyra, som äter upp över hälften av de studiemedel de får varje månad.
Frågan är då om de som äger och hyr ut studentlägenheter kan sänka hyrorna till en nivå, som gör att studenterna faktiskt anser sig ha råd att bo där? Vill hyresvärdarna sänka hyrorna och få uthyrt eller föredrar de outhyrda lägenheter till högre hyra. Marknadens principer tycks slå igenom vad gäller studentlägenheterna. Trots att de som byggt studentlägenheter får bidrag från staten. Eller är det statens eller kommunens uppgift att se till att hyrorna sjunker?
Jag tycker också det är bra att studentkåren återigen klargör att gruppen studenter inte är en homogen grupp. Av alla de som faktiskt finns fysiskt på Gotland är bara en del i början av 20-årsåldern och vill bo i studentkorridor. Jag tror det är över en tredjedel som är över 30 år och många har familj och flera barn. För dem passar studentrummen i korridor illa, både hyresmässigt och boendemässigt. De behöver helt vanliga lägenheter, tvåor eller treor. Detta gör att behovet är stort av helt vanliga lägenheter att hyra, till hyror som studenterna klarar av.
Om detta ska ordnas genom att bostadsbidragsdelen höjs via studiemedlen och statens försorg eller om kommunen kan och vill agera för att göra det möjligt för studenterna att kunna flytta till Gotland och studera här, är oklart. Men det är en avgörande fråga om vi ska få en tillströmning av studenter till Gotland, som faktisk studerar och bor här. För det går ju som bekant att studera på distans via internet. Och då ser vi inte av den ökning av studenter på Gotland, som vi vill ha.
Studentkårens ordförande Fia Lagergren har helt rätt i att Högskolans etablering och expansion på Gotland har en stor regionalpolitisk betydelse. Vi vill att så många studenter som möjligt stannar kvar på Gotland, när de studerat färdigt. De behövs för att berika vårt arbetsliv och vårt samhälle med sina kunskaper, erfarenheter och handlingskraft. Det vore nog en god idé att kommunledningen tar ett rejält snack med studentkåren om vad kommunen kan göra för att få ner hyrorna och få fler studenter att stanna kvar på Gotland.