I all hast bakom stängda dörrar

Politik2008-02-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så har det franska parlamentet bestämt sig för att ratificera det så kallade Lissabonfördraget, en omarbetad version av det förslag till EU-konstitution som stoppades i och med folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna 2005. Då röstade 55 procent av fransmännen "non". Den här gången fick de inte uttala sig alls, trots att en majoritet av fransmännen ville det (de har väl inte gått på talet om en "minikonstitution").

President Nicolas Sarkozy är rädd att en folkomröstning skulle landa i ett nej den här gången också, vilket skulle innebära ett bakslag för honom personligen såväl som en allvarlig kris för hela EU, så som unionen utvecklats. Istället tas beslutet på parlamentarisk väg, genom senaten och parlamentet. I all hast och bakom stängda dörrar.

Mönstret går igen. En grupp EU-kritiska ledamöter har länge drivit kravet på en folkomröstning om Lissabonfördraget i Europaparlamentet. Närhelst tillfälle infunnit sig har de upprepat vikten av att EUs ramverk får en folklig förankring. Tillslut tröttnade dock de övriga parlamentarikerna, och reglerna sattes åt sidan för att få tyst på tjatet.

När den brittiske ledarskribenten (i Daily Telegraph) och EU-parlamentarikern Daniel Hannan protesterade mot godtycket med en referens till 30-talets tyska riksdag, fick Joseph Daul, ledaren för EPP-ED (den konservativa och kristdemokratiska gruppen i EU, till vilken det brittiska torypartiet, såväl som moderaterna och kristdemokraterna, tillhör) nog och uteslöt honom. (Roger Helmer, en annan konservativ parlamentsledamot från Storbritannien, har tidigare uteslutits på liknande grunder.) "Jag bryr mig inte om du kräver folkomröstning i Storbritannien. Men jag tänker inte låta dig göra det från Europaparlamentets golv som en medlem i min partigrupp" skall Daul motiverat beslutet.
Daniel Hannan, sina grodor i plenum till trots, har det sunda förnuftet på sin sida. På viktiga punkter är Lissabonfördraget identiskt med konstitutionsfördraget från 2005. Det ger EU 105 nya maktbefogenheter ( så kallade "kompetenser"). Precis som den ratade konstitutionen. Och 68 nya områden blir föremål för majoritetsbeslut (det vill säga medlemsländernas vetorätt försvinner). Precis som i den ratade konstitutionen. Och så vidare
Däremot nämns inget om flaggor, motton, hymner och "nationaldagar" i Lissabonfördraget. Sådant är känsligt och väcker vanligt folks misstänksamhet. Inte för att det gör någon skillnad då dessa symboler förblir gällande också utan stöd i ett konstitutionellt fördrag.

Lissabonfördraget har tagits fram i all tysthet, utan medlemsländernas eller Europaparlamentets insyn. Nu skall det drivas igenom utan folklig insyn - och utan folkligt inflytande. Det franska parlamentets beslut att ratificera fördraget är symboliskt: fransmännen har redan tackat nej. Men i Sverige lär vi heller inte få tillfälle att rösta om saken. Precis som vi nekades den rätten 2005.