I dag får vi grunden för regiondebatten

Politik2007-02-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag på förmiddagen får vi veta vad Ansvarskommitténs förslag innehåller. Ja, mycket har ju läckt ut så i stora drag vet vi redan vad som kommer att förelås i betänkandet.
Debatten har funnits högt upp på dagordningen länge, inte minst här på Gotland. Liksom på många andra håll i landet finns stora invändningar mot att de gränser som Axel Oxenstierna drog upp för Sveriges indelning på 1600-talet behöver förändras. Inte alla tänker på att det då gäller länsindelningen, men i övrigt finns många andra områdesgränser, gränser som växt fram ur praktiskt handlande genom åren.
Det finns säkert goda skäl för att ifrågasätta detaljer i betänkandet. Men i det stora hela tror jag att det är nödvändigt att få en mer rationell struktur på Sveriges demokratiska karta. Gotland har sin givna plats och givetvis skall vi slå vakt om så mycket självbestämmande som möjligt. Men helt på egen hand klarar vi oss inte, även om några vill få det till den enda och bästa lösningen. Vi måste söka samarbeten, och det viktigaste som jag ser det är därför inte vilka gränser som dras upp utan på vilken nivå som de avgörande besluten läggs.
Där skall givetvis Gotlands kommun ha kvar ansvaret för utvecklingsfrågorna. Däremot är det fördelar med att ingå i en större enhet för sjukvård, vilket vi i praktiken redan gör idag med samarbeten med flera andra landsting. Huvuddelen sker mot Stockholm och ett mer grundfäst samarbete på den sidan är därför positivt.
Danmark har nyligen gjort förändringar i sin struktur och där finns goda skäl att se vad som skett med Bornholm. Vi har mer än ö-läget gemensamt, och Bornholm har nu en plats i det danska samhället som i mitt tycke är överförbart på Gotland. Bland annat har Bornholm fått behålla makten över de egna utvecklingsfrågorna.
När nu betänkandet läggs i dag på förmiddagen bör vi noga se vad det innehåller. Det första vi skall ha klart för oss är att det är ett förslag och inte någon slutligt fastställd lösning. Därefter skall vi göra påtryckningar på det som kan påverkas och som eventuellt förbättrar för oss. Och jag tror att det finns stora möjligheter att landa på fördelsfältet med en sansad debatt och sakliga argument. De här förändringarna är inte något som måste ske i all hast, utan de skall växa fram från ett starkt underifrånperspektiv.