I gracernas land

Politik2007-04-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Boris Sandelin har inte haft det lätt. Förra sommaren försökte kommunen ta utskänkningstillståndet ifrån honom, men Boris fick rätt i länsrätten. Sedan blev hans restaurangbåt Graceland hemlös i Visby hamn. Inte önskvärd längre. Då bogserar han bort båten till ett varv i Stockholms skärgård. Nu är den bogseringen polisanmäld av Kustbevakningen. Bogseringen med en mindre fritidsbåt bedöms som alltför osäker.
Det är inte mycket som får ske för lösa boliner i det här samhället. Vårt handlingsutrymme blir mindre för varje år. Behöver vi inte ha friheten att göra någonting dumt, för att behålla möjligheterna att göra någonting bra? Kanske är det korkat att bogsera en gammal skorv efter en förhållandevis liten motorbåt. Men skall det vara brottsligt?

Såg för övrigt att försäkringsbolaget If vill ha en lag mot cykelfylla eller styrstångsonykterhet. Kalla det vad du vill. Det skall inte räcka att låta bilen stå. Man skall inte ens få cykla om man druckit alkohol.
Redan i dag är det olagligt att cykla om man är så packad att man vinglar omkring och sätter andra i fara. Räcker inte det? Är det inte bra om att det finns ett sätt att ta sig hem från en inte alltför blöt och avlägsen fest? På egen risk.
Det står väl inte på förrän även andra riskfyllda men onödiga aktiviteter blir olagliga. Bergsklättring, isfiske och kvällspromenader utan reflexväst står väl på tur. Och att cykla med kassar på styret.
Kontrollbehovet stannar inte vid riskhantering. I dag presenterar folkpartiet ett förslag om att pappor och mammor skall tvingas dela lika på vården av sina sjuka barn. Inte skall familjepolitiken få handla om att göra livet lättare för familjerna.Visst finns det ett gott syfte. Tanken är att detta skall stärka kvinnorna på arbetsmarknaden. Men måste man bedriva opinionsbildning genom att beröva människor makten över sin egen vardag? Karin Pilsäter beskrev det på ett omedvetet tydligt sätt för Svenska Dagbladet:
- Det här kommer att inverka på folks bekvämlighet, men ska man ändra någonting så svider det ibland.
Givetvis tycker jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström att det är ett utmärkt förslag:
- Som JämO välkomnar jag naturligtvis alla förslag som kan medföra ett steg i riktning mot jämställdhet, och jag tror att det här skulle ha en viss betydelse.

Claes Borgström borde veta att det inte är så enkelt. Han lyckades själv driva igenom att jämställdhetslagen tvingar företag och myndigheter att upprätta rigorösa lönekartläggningar. I torsdags skrev Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström på DN Debatt. Han konstaterar att det tunga arbetet med kartläggningarna dränerar resurser och hindrar mer verksamma åtgärder. Konsekvensen har blivit centraldirigerade lönetrappor som "liknar det som tillämpades i de forna öststaterna".
Det är inte bara fyllerister som är ute och cyklar.