I Stockholm råder tystnad
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att Dawit Isaaks namn förekommit i svensk teve har verkligen inte varit vanligt under hans långa fångenskap. Opinionen för att Sverige och de andra EU-länderna skall göra mer för att få loss de fängslade journalisterna i Eritrea syns betydligt mer ofta i tidningar som ges ut på andra håll än i Stockholm, samt i facktidningen "Journalisten". I radion är mediemagasinet "Vår grundade mening" föredömligt aktivt - från Malmö påminner de i sändning efter sändning de likgiltiga Stockholmsredaktionerna om denne svenske samvetsfånge.
Tystnaden påtaglig
I riksdagen har många ledamöter från en rad partier drivit på för att åstadkomma större aktivitet och få Dawit Isaak fri. EU-parlamentet har också antagit resolutioner med kravet att alla de journalister som är fångna i Eritrea sedan 2001 skall friges omedelbart. Samtliga svenska ledamöter i EU-parlamentet skrev förra året till utrikesministern och bad henne att hjälpa till för att EU:s biståndsbetalningar skulle användas som hävstång för att få samvetsfångarna fria. Om all denna aktivitet brukar det sällan stå en rad i Stockholmspressen - och det är sällan som det sägs ett ord om saken i radions eller TV:s nyhetsprogram.
I våras såg det ut att bli en ändring till det bättre. En rad organisationer inom pressen hade till sist engagerat sig för Dawit Isaaks frigivning. Att rader av tidningar i landsorten tog upp saken på ledarplats började också göra verkan. När "Pressfrihetens dag" uppmärksammades i början av maj blev det plötsligt - men tillfälligt - stor uppmärksamhet om Dawit Isaak, till och med i nyhetssändningar i teve.
Sedan dess har opinionsbildningen fortsatt för att sätta hårdare press på Eritrea och få de fängslade demokraterna och redaktörerna fria. En rad organisationer som verkar för yttrandefrihet försöker gång på gång uppvakta Eritreas ambassad, där de brukar bli körda på porten. Det skrivs ledare om fallet på många håll, men ytterst sällan i Stockholm. Regeringen är nu mer aktiv i att försöka få loss Dawit Isaak, men det är fortfarande åsiktsskillnader om hur EU-bistånd bör användas som påtryckningsmedel.
Det som däremot återgått till tystnad och likgiltighet - i stort sett - är intresset för Dawit Isaak och de andra samvetsfångarna hos de verkligt ledande redaktionerna som mer än andra bestämmer vad som blir stora frågor i Sverige, såsom nyhetsbyrån TT, Sveriges Televisions nyhetsprogram och de större tidningarna i Stockholm.
Svek i Stockholm
Eritreas regim kan fortsätta att hålla en lång rad anhängare av demokrati och pressfrihet fängslade, däribland en svensk medborgare. Detta pågår i åratal, och endast sällan bryter Sveriges mest ledande medier sin ekande tystnad om detta övergrepp.
I Stockholm sviker de flesta av de ledande redaktionerna den demokratiska uppgift som press och andra massmedier har.