Ibland är allt faktiskt bara så bra!

Politik2013-03-16 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den här veckan har gett fina upplevelser. På torsdagskvällen hade jag äran att hälsa drygt 200 personer välkomna till Region Gotlands middag på Wisby Hotell. Under tre dagar den här veckan har Kulturskolan på Gotland stått för värdskapet för årets konferens för Sveriges Musik- och kulturskoleråd.

Konferensdeltagarna, som kom från Sveriges musik- och kulturskolor, var politiker, tjänstemän och lärare från skol- och kulturområdet, fick under sina dagar här fina kulturella upplevelser av och i Visbys ruiner och innerstad.

I mitt välkomsttal berörde jag de frågor konferensen har behandlat och min ingång var den riksdagsdebatt som på torsdagen handlade just om kulturfrågor. Viktiga frågor för kulturskolorna är hur vi i Sverige ska arbeta på att deras verksamhet ska komma alla till del, både de barn och unga som efterfrågar det och de som inte gör det.

Olika förutsättningar

Vidare viktigt är den eviga frågan kring hur få utbud av allt, från kultur till sjukvård, jämlikt över landet när kommunernas förutsättningar ser så olika ut. I vissa kommuner finns inte resurserna och utbudet blir dyrt för den som vill ta del av det medan i andra, mer välbeställda kommuner, kan erbjuda ett enormt utbud till billig peng. Tillgången till kultur beror också av det engagemang och den politiska vilja som finns i kommunerna och det kan som bekant också skilja åt. Riksdagsdebatten handlade till stor del om de här frågorna och även diskussionerna här på konferensen.

Jag berättade om hur vi gör på Gotland och om förutsättningarna för oss. Kulturskolan på Gotland ligger i Visby innerstad och för att då vara tillgänglig blir det viktigt att finnas över hela ön där barn och unga bor och lever. På Gotland är ambitionen att alla barn och unga genom skolan ska få tillgång till estetiska upplevelser och på det sättet uppleva lärande i estetiska lärprocesser.

Samarbete med professionella

Kultur i skolan och Skapande skola är fantastiska verksamheter. Inom ramen för Skapande skola sker samverkan mellan professionellt verksamma kulturarbetare och skolan och i det uppstår gemensamt lärande.

Jag informerade också om hur vi arbetar med Kultursamverkansmodellen och nu framtagandet av den nya kulturplanen 2014-2016. Det mest fantastiska med att för en kväll få vara mer kulturpolitiker än skolpolitiker var avslutningen – fru ordförande tog ordet i Spegelsalen och konferensdeltagarna ställer upp sig och levererar en fantastisk stämsång i kör! Lättrörd som jag är åkte glasögonen av och en och annan tår kunde anas av den uppmärksamme! Tänk vad fantastiskt, utbrast jag som ett avslutande tack.

Det riktigt stora tacket ska självklart riktas till kulturskolechefen Matti Vuorinen och hela hans personal och elever som presenterade ett rikt, varierat och fantastiskt utbud av dans och musik i dagarna tre.

Kleiv pa

Veckan avslutades med en fantastisk dag tillsammans med Kleiv Pa – ett projekt mellan Gotlands folkhögskola, Kom Vux och Gotlands museum som riktar sig till SFI-kursdeltagare.

Här möter SFI-pedagoger, studerande från olika delar av världen och Calle Brobäck det genuint gotländska, den gotländska historien, gotländskt kulturarv och öns unika miljö.

Varje fredag gör man utflykter runt om på ön och i fredagssolen besökte vi Bungemuseet. Vi inledde med genomgång och fika kring en värmande brasa och gick sedan genom 1600-, 1700- och 1800-talsgårdarna.

Deltagarna fick med sig många nya ord, både gotländska och ”svenska”, vi fick en fantastisk upplevelse av hur livet på Gotland tedde sig då och de studerande erövrade ytterligare en del av ön!