Ibland hopar det sig av ämnen att kommentera
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag skall villigt erkänna att en och annan kommentar skulle jag helst sett opublicerad. Och jag kan också erkänna att ett och annat lappkast har det blivit under de snart 20 åren. Att kunna ändra sig skiljer ju den vise från den envise, som någon klok tänkare sade.
Späckad torsdag
Går man till den senaste tiden så har det definitivt inte varit några större svårigheter att hitta angelägna ämnen att kommentera. Inte ens för den som helst vill se att huvudkommentaren ger ett om inte renodlat så i alla fall delperspektiv på det gotländska skeendet. Som när partiledarna diskuterar i riksdagen eller Mona Sahlin föreslås till ny ledare för socialdemokraterna.
Ja, Mona Sahlins namn från valberedningen kungjordes i torsdags. Samma dag som regeringen äntligen lyckades överbrygga det orimligt snedvridna konkurrensförhållande om upphandlingen av Gotlandstrafiken som den tidigare regeringen lämnade efter sig.
För mig var valet inte svårt att denna späckade nyhetstorsdag välja det mest gotländska, det vill säga ändringen i förutsättningarna för färjeupphandlingen, som huvudkommentar.
Skönt med olikheter
Mina två kollegor - Håkan Ericsson på Folkbladssidan och Mats Linder på Allehandasidan - valde Mona Sahlin i sin huvudkommentar, och kommenterade färjebeslutet bredvid. Det rakt omvända mot mitt val.
Onekligen är det skönt befriande med att vi inte varje dag trampar i exakt samma fotspår - men oftast med helt skilda slutsatser. Det är annars vanligt att det blir så, särskilt sedan ledarsidan på Gotlands Allehanda åter fått en chefredaktör som prioriterar det lokala framför det nationella och internationella i sina kommentarer.
Som läsare hoppas jag att ni framöver har en spänstig debatt att förvänta er mellan oss tre, och att vi då huvudsakligen debatterar ett skeende som berör och som vi kan sätta in i sitt rätta perspektiv. Sedan får vi stå ut med att en del lite nedsättande kallar sådana debatter för käbbel.
Undvika överdrifter
I en lokaltidning vill man på alla sätt betona det lokala, men de flesta vinklingsidéer som rubriker "Ingen gotlänning dog i jordbävningen" kommer dessbättre aldrig i tryck. Och inte heller dramatiseringar som den som ville byta rubriken "Gotlänning drunknade i Söderhavet" mot "Haj åt upp gotlänning".
Även på ledarsidorna går vi ibland för långt i våra jämförelser och därvidlag svär jag mig inte fri. Men när jag häromdagen fick frågan om jag inte skulle kommentera turerna kring VIF Gute och Fredrik Larsson på ledarsidan så svarade jag:
- Nej, efter det att kollegan på Allehanda dragit paralleller till Kubakrisen och förhandlingsläget mellan Kennedy och Chrustjov så tycker jag det är bäst att den här debatten förs på sportsidorna så att den får de rätta proportionerna.
Annars har jag inget emot att då och då kommentera skeendet i idrotten på den här sidan. Idrotten är en väsentlig del av samhället, och det påpekade jag också i slutet på 1980-talet när jag fört in också sporten som ämne för kommentarer på ledarsidan eftersom någon ansåg att jag borde släppa min knytning till idrotten nu när jag hamnat på ledarsidan.
Jag lydde alltså inte det rådet, och det är jag glad för.