Sverige är ett av Europas minst tätbefolkade länder. Bara Finland och Norge är mindre tätbefolkade än Sverige.
Vad kommer det sig? En ganska självklar bov i sammanhanget är den nordiska vintern. Vårt land ligger långt norr om de trakter där de flesta människor funnit det behagligt att bo. De långa vintrarna har gjort livet svårt. I ett bondesamhälle med små marginaler måste den mörka och kalla årstiden ha inneburit en oerhörd påfrestning. Blev vintern kallare eller längre än normalt dog människor.
Inte förrän samhället nått en mycket hög grad av teknisk utveckling kunde Sverige klättra upp från rollen som ett av Europas fattigaste länder.
Idag har vi många moderniteter som hjälper oss att klara av vintrarna. En köldknäpp leder inte längre till massdöd. Men vi ska samtidigt inte glömma att vi har ett klimat som kan vara ganska extremt.
Därom blev till exempel riksdagspolitikerna påminda om i veckan. Samma dag som de skulle ta ställning till en ny infrastrukturproposition ställde SJ in hundratals avgångar, och landet låg klätt i en ovanligt tidig snödräkt.
Problemen med tågtrafiken som snövädret förde med sig fick politikerna att gå upp i falsett. De anklagade varandra för att försumma, eller ha försummat infrastrukturen. Kritiken var inte grundlös i någon riktning.
Regeringen har rätt när de anklagar Socialdemokraterna för att under lång tid ha sparat pengar på underhållet. Oppositionen har rätt då de anklagar regeringen för att i sin politik prioritera bilen före tågutbyggnad.
Men till anklagelserna måste man lägga sanningen att förmodligen inga satsningar i världen hade kunnat hindra de störningar som uppstår av en ovanlig lång köldperiod på förvintern, följd av blåst och blötsnö.
Det finns en drift hos många att söka syndabockar bakom alla obekvämligheter som drabbar dem. Men varken politiker, administratörer eller SJ-tjänstemän kan helt rädda oss från vintern. Särskilt inte de sistnämnda, som förmodligen sliter mycket hårt när störningar uppstår.
”Keep calm and carry on” uppmanades den engelska civilbefolkningen under andra världskriget. Det kanske är en bra devis också för oss svenskar när kung Bore gör sig påmind. Vårt klimat skapar årligen situationer där allt inte kan fungera som vanligt. Tåg ställs in, det är svårt att ta sig till jobbet och strömmen kommer och går.
Det beror inte på någon annans illvilja eller lathet, utan på att vi bor där vi bor.