Idag minns vi Kristallnatten

Politik2009-11-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Natten mellan den 9 och 10 november 1938 blev startskottet till Förintelsen. Men den hade föregåtts av ett annat skott. En 17-årig polsk jude hade i sin förtvivlan över nazisternas behandling av hans familj som utvisats till Polen skjutit en tysk ambassadtjänsteman till döds.
Då tryckte Goebbels och Göring på startknappen till det som blev Kristallnatten. Men denna aktion hade planlagts under lång tid. Regimen väntade bara på ett tillfälle att kunna lägga skulden på judarna själva. Så fungerar makten och diktaturen.

Till koncentrationslägren
Denna natt förstördes 1 400 synagogor och bönehus, 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade och plundrades, judiska bostäder förstördes, judar misshandlades och dödades. 30 000 judiska män arresterades och fördes till koncentrationslägren Dachau och Buchenwald.
Att koncentrationsläger redan fanns var bevis nog för nazisternas tidiga planer på Förintelsen. För att kunna åstadkomma en "slutlig lösning på judefrågan" som Hermann Göring senare kom att uttrycka det.
Naziregeringen gav judarna skulden för skadegörelsen under Kristallnatten. De tvingades betala ett kollektivt skadestånd på en miljard mark till staten. Affärsägarna tvingades städa upp på gatorna. Allt var djävulskt uttänkt för att skuldbelägga och bryta ner självkänslan.
Hitler blev redan 1921 det nationalsocialistiska partiets ledare. Demokratiska val förde honom till en maktposition som näst största parti 1930 och i valet 1932 största parti med 37,3 procent. Ett i mina ögon häpnadsväckande starkt folkligt stöd, andra kommentarer till trots. Sedan gick det snabbt att göra Tyskland till en diktatur. För att ena folket utsågs en gemensam fiende, judarna.
Skickligt utnyttjande denne märklige man media och massmöten. Tyskarna fascinerades av Hitler. Snart låg vägen öppen mot diktatur och förintelseläger. Men Andra Världskriget gick honom ur händer. Allt detta är ett märkvärdigt och dystert kapitel i Europas historia, då delar av kontinenten förtärdes.

Kan hända igen
Men tänk om gossen Hitler fått det stöd han behövde i skolan och dessutom fått utveckla sin konsttalang, då hade utvecklingen blivit en helt annan. Skolans betydelse kan vara oförutsägbar.
Det finns många skäl att minnas Kristallnatten. Minnas förföljelsen av judar och andra som inte passade in i den nazistiska ideologin. Minnas enskilda människors, familjers och barns grymma öden. Men också påminna oss om att detta kan hända igen. Därför att det har hänt igen: apartheid i Sydafrika, folkmorden i Rwanda, folkmorden på Balkan så sent som för 15 år sedan. För att inte tala om folkmorden i det kommunistiska Sovjet under 1900-talet.
Vi måste påminna oss de starka krafter som antidemokratiska grupperingar och strömningar i samhället kan utlösa. Historien förskräcker. Därför får vi inte sitta med armarna i kors inför nynazistiska gruppers agerande eller sverigedemokraternas aktuella stigmatisering av muslimer. Det är ingen annan än du och jag som kan förhindra att en okontrollerbar brand bryter ut.

Egen demokratisk kraft
Även om historiens massmördare till slut faller och historiens dom blir hård så kantas deras väg av blod och förstörelse. Ändå händer det igen. Därför borde det finnas en stark överstatlig kraft (FN) som kan stoppa odemokratisk utveckling i ett land när befolkningen kommer till skada. Människors egen demokratiska kraft räcker inte alltid till. Men Berlinmurens fall, för precis 20 år sedan idag, skedde främst genom demokratisk kraft.
Alla människors lika värde i enlighet med FN:s Deklaration om de mänskliga rättigheterna måste vara överordnat allt annat.
I kväll kan du visa var du står. Kom till Östercentrum klockan 18 för att minnas Kristallnatten och för att markera mot de odemokratiska rörelser som finns i tiden.