Ifrågasatt regeringsduglighet

Politik2005-06-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På onsdagen presenterade Demoskop sin senaste undersökning av partisympatierna. Den är ännu en indikation på att den borgerliga alliansen har medvind i opinionen och regeringen och samarbetspartierna motvind. Samma dag visade en undersökning gjord vid Mittuniversitetet i Sundsvall på uppdrag av Krisberedskapsmyndigheten att förtroendet för statsminister Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds skadats av regeringens hantering av flodvågskatastrofen. Socialdemokraternas självsäkra anspråk på oslagbar regeringsduglighet ställdes under de där svarta krisdagarna för ett halvår sedan mot en krävande verklighet. Regeringen bestod inte prövningen.
I själva verket finns det all anledning att sätta frågetecken vid denna regeringsduglighet även utifrån andra och mindre dramatiska eller traumatiska händelser. Det visar Riksrevisionens årsrapport som också den presenterades på onsdagen. Granskningen, som betonar ansvarsperspektivet och särskilt siktat in sig på hur regeringen styr myndigheter och statliga bolag och hur regeringen informerar riksdagen, innehåller idel kritik.
Myndigheterna behöver tydliga och stabila villkor, menar riksrevisorerna och pekar bland annat på hur sena, ryckiga och ibland otydliga regeringsbeslut gör det svårt för myndigheterna att arbeta. Vad gäller de statliga bolagen - vilka i den mån de överhuvudtaget ska finnas bör skötas så att konkurrensen inte tar onödigt stor skada - konstateras i granskningen att det kan vara omöjligt att följa viktigare händelseförlopp och beslutsprocesser. I fråga om informationen till riksdagen pekar riksrevisorerna både på avvikelser från budgetlagen och brister i underlag som försvårar överblick över statlig verksamhet.
Intrycket av Riksrevisionens årsrapport är att regeringens arbete präglas av fel och brister utmed hela beslutskedjan. Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att det gick som det gick när krisen var ett faktum. Det minskade förtroendet för ministrarna och regeringens dalande opinionssiffror har socialdemokraterna sig själva att skylla för.