Illavarslande frikort

Akut läge. Det blir allt längre mellan Hälso- och sjukvårdsnämndens sparbeting och de verkliga kostnaderna.

Akut läge. Det blir allt längre mellan Hälso- och sjukvårdsnämndens sparbeting och de verkliga kostnaderna.

Foto: Henrik Radhe

Politik2016-09-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att ta med ena handen och ge med den andra. Regionstyrelsens beslut att säga nej till hälso- och sjukvårdsnämndens (HS) äskande om 80 miljoner kronor samtidigt som samma nämnd tillåts dra över budgeten med samma belopp inger inte förtroende. Styrelseledamoten Eva Nypelius (C) kritik i gårdagens GA är förståelig. Gemensamma mål satta så sent som i juni i år bör kunna hållas.

Det är dessutom givet att Hälso- och sjukvårdsnämndens (HS) frikort öppnar dörrar som borde ha hållits stängda. När man fallit till föga på ett område sätter det ett dåligt prejudikat som kan utnyttjas av andra. Fortsättning kommer naturligtvis att följa. Det sparbeting på 170 miljoner kronor över tre år som kommunfullmäktige satt upp verkar ligga långt borta.

Vid sådana här tvära kast finns det nästan alltid en bakomliggande orsak. Under sommaren har användandet av hyrpersonalen skenat, även det ett brott mot tidigare rödgröna löften och en orsak till HS underskott. Men som tidigare påtalats på denna ledarsida är hyrpersonalen bara ett symptom. Att vården är ineffektiv beror inte på att vårdpersonalen inte är kompetent och gör sitt yttersta för patienterna. Det handlar om strukturproblem i form av bristande ledarskap och krångliga beslutsvägar kopplade till sjukvårdens speciella matrisorganisation.

På gårdagens debattsida vittnar en rutinerad sjuksköterska om hur senare års organisationsförändringar har kommenderats uppifrån, inte från dem som träffar patienterna varje dag. Om nu inte Regionen har förstått att använda sig av kompetensen och engagemanget "på golvet" är det inte särskilt konstigt att missnöjet pyr inom kåren. Det är en orsak till att kunniga stöttepelare lämnar fältet. De drivs även bort på grund av oskäliga löner och en hård arbetsbelastning.

Precis som väntat beslutade Regionstyrelsen även att skjuta till 300 000 kronor till Röda Korset som stöd till EU-migranterna. Dessvärre har Moderaterna här all anledning att säga:” Vad var det vi sa?”. Det temporära stöd som en gång behövdes i ett akut läge är på väg att utvecklas till en permanent lösning som i grund och botten strider mot EU:s regler. För vem tror på allvar att biståndet plötsligt ska strypas vid nästa års prövning? Regionen har nog stora problem att klara sina kostnader utan att ta på sig uppgifter som strängt taget inte är kommunala.