Inbördeskrig i radiohuset
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att ha synpunkter på Sveriges Radio är jag inte ensam om. Det har även radions egna medarbetare. Jag har aldrig varit speciellt förtjust över att P1 anlitar Björn Elmbrant. För mig är han något av en s-märkt ledarskribent, fast i radion. Å andra sidan händer det att han har något insiktsfullt att säga om socialdemokratin, så det onda för trots allt lite gott med sig.
Nu är Björn Elmbrant tvärilsk. Han tycker att radioledningen är i färd med att urvattna P1s kvalitetsstämpel med en massa trams. När han avfärdar omdaningen som att "khmererna från P4" håller på att ta över var det väl inte så välbetänkt. Den typen av omdömen brukar inte vara ett bra underlag för debatt. Även om det är inbördeskrig i radiohuset skall man inte likna sina motståndare vid massmördare. Men om man ser igenom invektiven så har Elmbrant ändå något att säga.
Den mer sakliga kritiken är att P1s traditionella seriösa program fått lämna plats för nya program med ett lättviktigare innehåll,. Det är meningen att den nya linjen skall göra lyssnare av den yngre publiken.
Jag tror i all ödmjukhet att den som lyssnar på P1 gör det för att man vill ha något annat än vad som finns i de andra radiokanalerna, oavsett om man är ung eller gammal. Jag tror att det är ett misstag att ge P1 drag av det man redan kan få höra i P3 och P4. Och det är just i P1 som Sveriges Radio har sitt förnämsta argument, eller alibi, för public service-radions existens.
Mats Johansson har varit politisk redaktör för Svenska Dagbladet. I dag är han riksdagsman och moderaternas talesman i mediefrågor. I en ohelig allians med Elmbrant har han hakat på kritiken och påpekar att även om det inte är meningen att riksdagen skall blanda sig i HUR Sveriges Radio sköter sitt uppdrag, så är det i hög grad en uppgift för politikerna att bevaka ATT radion sköter sitt uppdrag.
Alliansen har fått kritik för att den saknar en mediepolitik. Kritiken har varit befogad.
När mediepolitiken nu skall formuleras skall det bli spännande att se om man vågar ställa krav på att public service skall ge upp publikfrieriet.