Individstyrda insatser för att ge unga jobb

Politik2014-08-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den verktygslåda med en massa åtgärder för utbildning, praktik och annat stöd efter individen behov, som de borgerliga föraktfullt kallar AMS-politik, vill Socialdemokraterna öppna igen.

Moderatregeringens jobbpolitik med att sänka skatter, försämra a-kassa och sjukersättning och skattesubventionera branscher har misslyckats. Sverige har idag högre arbetslöshet än när Moderatregeringen tillträdde.

Socialdemokraterna har en hel verktygslåda med åtgärder anpassade efter varje individs behov, så de kan få utbildning, praktik, stöd och jobb.

Det senaste är en storsatsning på att ge jobb inom äldreomsorgen. Socialdemokraterna vill avsätta 2,8 miljarder kronor för att skapa 20 000 traineejobb inom omsorgen för äldre och funktionshindrade. De unga ska få avtalsenlig lön, jobba som mest 75 procent och studera till undersköterska.

Det är också nödvändigt att öka attraktiviteten i omsorgsyrkena. Det krävs att heltid blir norm och att frågan om delade turer löses. Missbruket av visstidsanställningar måste stoppas, så de anställda har trygg inkomst. På Gotland skulle Socialdemokraternas förslag ge 145 unga traineejobb.

En typ av skräddarsydd verktygslåda för unga mellan 16 och 24 år, som inte har gymnasieutbildning eller jobb, har redan skapats på Gotland. Projektet Ungdomskraft har nu gjorts till reguljär verksamhet för att leta upp och aktivera unga som inte har jobb.

Varje individ behöver sina egna insatser och därför är det ett kvalificerat arbetslag som jobbar med de unga för att få dem att lämna hemmets passivitet och efter individens behov söka och gå den utbildning de behöver. Det handlar om cirka 100 ungdomar på Gotland och Ungdomskraft har hittills jobbat med 65 stycken. Av dessa har 34 gått in i utbildning, 15 vidare till arbetsmarknaden, tio till behandling och stöd och sex har flyttat från Gotland varav tre till jobb.

När arbetslösheten är stor och arbetslivet skriker efter arbetskraft med särskild kompetens ställer det stora krav på utbildningsväsendet och en individanpassad arbetsmarknadspolitik. Då hjälper det inte med att bara sänka skatter och skattesubventionera företag med branschbidrag.

Valet i september handlar om de borgerligas passiviserande skattesänkarpolitik eller Socialdemokraternas individanpassade aktiverande utbildnings- och arbetsmarknadspolitik.