Inga arbetarbarn på Högskolan?

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Politik2012-10-12 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lille Philip sitter i framsätet med hörlurarna djupt instoppade i öronen, trummar med händerna och lyssnar på musik.

Han är på väg hem från yrkesmässan där han varit med farmor och farfar.

Farmor läser högt ur tidningen.

- Regeringen föreslår en kortare gymnasieutbildning med yrkesinriktning, där man helt plockar bort de högskoleförberedande teoretiska ämnena.

- Ja det kan ju vara bra för dem som är skoltrötta. Som till exempel de där byggnadsarbetarna vi pratade med. Deras ungdomar var inte intresserade av någon vidareutbildning, de bara väntade på att få sluta skolan och börja jobba.

Vettigt förslag

Då är det ju onödigt att läsa en massa teoretiska ämnen som man ändå inte har någon nytta av. Jag tror nog det är ett vettigt förslag att bara satsa på yrkesutbildningen, svarar farfar.

- Men att driva ett byggföretag kräver ändå att man har teoretiska kunskaper. Man har visst nytta av både svenska, engelska och matematik, tycker farmor.

- Men är man inte motiverad så blir det ju inga bra resultat i alla fall. Det är väl därför förslaget dyker upp.

Så att alla ungdomar skall kunna fullfölja sin utbildning och få göra det de är bäst på. Jag menar, alla vill ju inte bli akademiker. Eller vad säger du lille Philip,

- Ja det är bra med en snabb utbildning. Jag vill hålla på med bilar och motorer. Jag tänker välja transportprogrammet för då får man körkort och så har man ett arbete när man är klar, säger Philip helt övertygad.

Inte ens behörig

- Hm det låter ju förmånligt säger farfar. Men om du efter några år vill ändra yrkesbana så fattas det ju betyg i flera ämnen och då är du inte ens behörig att söka till högskolan.

Jag tror nog att det är klokt att du skaffar dig högskolebehörighet med en gång. Själv är jag ju den tredje generationen som läst vidare i vår släkt. Du kanske vill bli ekonom som din far, säger farfar och lägger en hand på hans axel.

- Nä, jag kommer inte att ändra mig. I så fall får jag väl läsa in det senare svarar Philip.

Farfar ändrar ställning, harklar sig lite och bromsar in vid rödljuset.

Förstod senare

- Fast visst hade jag egentligen andra planer, säger han ödmjukt. Jag ville bli rörmokare, men det är ju inga pengar i det yrket. Det förstod jag senare. Och jag förutsätter att dina föräldrar resonerar likadant.

Philip skruvar lite besvärat på sej där han sitter, mest för att han måste samtala istället för att lyssna på musik.

- Nåja, du hinner ännu ändra dig, flikar farmor in. Du kan ju börja som ekonom, sen kan du läsa vidare, när du vet vad du vill bli.

- Ja, ja säger Philip med en suck. Jag ska tänka på saken.

Jag tycker att Jan björklund också borde tänka på saken.