Inga sprängfrågor i Sandströms sikte
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Huvuduppgiften är konkret problemlösning. Det handlar om att hitta formuleringar i en propositionstext och sådant. Men så är vi också inblandade i en långsiktig process kring budgetpropositionen.
Under den förra borgerliga regeringen 1991-1994 fanns också en samordnande funktion, men inte en riktigt likadan som nu. Den var också mindre. Sandström tror att den nuvarande modellen i huvudsak kommer att bestå under kommande borgerliga regeringar.
- Jag tror den modell vi har nu fungerar väldigt bra. Det har inte varit några stora frågor som har segdragit så att säga. Sedan har vi haft en mycket lättare roll än de under den förra borgerliga regeringen. Dels därför att vi inte kom till makten under en djup lågkonjunktur och dels för att det fanns ett mycket mer genomarbetat program nu - det där är vad alliansen kom överens om i opposition, säger Sandström och pekar på den tjockaste pärm ett kontor någonsin skådat.
- Hittills under mandatperioden har mycket handlat om att rulla ut den politik vi redan kommit överens om. Vi var fyra partier som alla var med från början av alliansbygget. Så var det inte heller inför 1991.
Sandström ser inte heller några stora stötestenar som skulle komma att störa ritningarna framöver under mandatperioden.
- Både under den första Fälldinregeringen och under Bildtregeringen hade man frågor som man försökte lösa genom att lägga ut dem på domstolsprövning. Man hade villkorslagen om kärnkraft 1976 som man ville få en domstol att lösa, men den frågan fick man förstås så småningom tillbaka och så sprack regeringen. När det gällde Öresundsbron gjorde man samma sak: man ville ha miljöprövning i domstol. Men då hamnade ju det också i regeringens knä i alla fall till slut och då avgick Olof Johansson. Den här gången ser jag inga sådana riktiga sprängfrågor. Vi har förstås frågan om könsneutrala äktenskap, men jag uppfattar inte att den prövar regeringssammanhållningen.
Har karaktären förändrats inom samordningskansliet eller har det gått ungefär som man trodde då man först skisserade dess former?
- Nu vet ju jag inte vilken bild man hade inom den så kallade äntringsstyrkan som funderade på hur det skulle se ut, men inledningen var en extremt kaotisk process. Regeringen tillträdde den sjätte oktober. Den sjunde var det första regeringssammanträdet och den åttonde oktober skulle alla siffrorna i budgeten vara färdiga och låsta. Och om jag inte minns fel skulle alla skrivningar vara färdiga till onsdagen. Jag hade inte ens hunnit rekryterat folk färdigt. Det var som att bygga en bil och köra den i 180 på en motorväg samtidigt. Det hade aldrig gått om vi inte varit så väl förberedda.
Åtminstone en förvaltningspolitisk slutsats drog Sandström av detta: att det svenska statsskicket inte är gjort för maktskiften. Men nu sitter han och alliansen där i alla fall.