Ingen blir världsmästare ensam

David Lega.

David Lega.

Foto:

Politik2012-01-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi är vana vid att se David Lega i simbassängen som flerfaldig världsmästare, eller som föreläsare om ungdomsidrott och motivation. Men nu gör han entré i svensk politik. Till Kristdemokraternas riksting är Lega nominerad som andre vice ordförande.

Varför gick du med i just Kristdemokraterna?

-  Jag träffade Göran Hägglund på en idrottsgala. Vi diskuterade ungdomsfrågor och jag förstod att vi hade samma grundsyn. En tid senare hade jag ett längre samtal med Maria Larsson. Hon ville ta del av min syn på företagarfrågor och vid det tillfället fick jag också Kristdemokraternas principprogram.

-  När jag läste principprogrammet tänkte jag att det med andra ord uttryckte mycket av det som jag åkt runt och föreläst kring. På mina föreläsningar om ungdomar och idrott brukade jag prata om kärlek, stöd, krav och beröm. "Ingen blir världsmästare ensam" brukade jag sammanfatta budskapet. Det skulle även kunna sammanfatta det kristdemokratiska idéprogrammet.

Men du blev inte medlem förrän 2009?

- Det dröjde ett tag till jag gick med i partiet. Skälet var att det hade varit problematiskt att ha partibeteckning då jag jobbade som föreläsare. Då hade fokus hamnat på politiken i stället för på det jag ville säga. Men när jag väl gick med gjorde jag det fullt ut genom att också kandidera.

Kristdemokraterna har en tradition av att ta hjälp av kändisar. Jerzy Einhorn, Eva Rydberg, Marcus Birro, Peter Althin och Sandra Dahlberg. Är Du inte rädd att bli utnyttjad bara för Ditt kändisskap?

-  Nej, inte alls. Jag ser inget problem i att jag var känd redan innan jag engagerade mig politiskt. Det är en fördel. De som röstar på mig kan känna en trygghet i att de vet vad jag står för. Folk vet vilka värderingar jag har, och vilka frågor som jag vill driva, för de har sett mig göra det i femton år. Den fördelen har inte många som kommer nya till politiken.

Vad har du fått för reaktioner på ditt att du engagerar dig politiskt?

-  Många förvånade reaktioner faktiskt. Inte över att det blev just Kristdemokraterna, utan att jag valde att gå den politiska vägen för att påverka. Det innebär naturligtvis en hel del omställning. Det är ett annat liv att vara politiker.

Vad har Du för tankar om Kristdemokraternas framtid? En del spår att ni kommer att åka ur riksdagen.

-  Jag har en väldigt positiv bild av framtiden. Nu har vi ett beslut om att vi ska jobba med ungas uppväxtvillkor som fokusområde. Om bara alla står upp och jobbar för det vi beslutat gemensamt kommer det gå bra.

Vad är det som hindrar att ni står upp bakom gemensamma beslut?

-  Vi kan inte ha mängder av personer som driver sina egna linjer i strid med vad partiet beslutat. I debatten inför beslut ska vi ha högt i tak och vara lyhörda. Men när omröstningen är klar måste företrädarna stå upp bakom det gemensamma beslutet. Annars kommer väljarna att undra vad vi egentligen vill.

Så Du känner inte den desperation som en del andra i partiet ger uttryck för?

-  Nej, tvärtom. Vi måste tänka på att vi är i ett unikt läge i partiets historia. Från att ha stått på åskådarplats, kan vi äntligen påverka svensk politik. Vi har varit i regeringsställning under två mandatperioder. Jag ser fram emot en tredje.