Ingen kände sig oförberedd

Politik2007-05-22 01:11
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den var lite sömnig, gårdagens presskonferens om kommunens budgetberedning. Eller det var kanske bara jag? En måndag är en måndag är en måndag.

Men inte ens oppositionen verkade riktigt vaken. Visst hade socialdemokratiska oppositionsrådet Björn Jansson några invändningar på marginalen, men på det stora hela var enigheten om vilka anslag som skulle gå vart bedövande stor. För stor.

Jag har på känn att Gotlands kommun skulle behöva gå igenom varenda krona man spenderar, och förutsättningslöst pröva om man använder sina skattemedel på bästa sätt. Vilka verksamheter skall kommunen driva, finansiera eller stödja? Varför? Vad gagnar det medborgarna? En sådan process leder naturligtvis till konflikter, men det är väl lika bra att ta dem nu i så fall, tidigt i mandatperioden? I så fall hinner ju också de positiva effekterna få genomslag till nästa val.

Nå, på sätt och vis är det väl ett hälsotecken att just en budgetberedning inte innehåller några omstörtande nyheter. Det betyder åtminstone att ekonomin är i god balans och att man inte behövt ta till några panikåtgärder. De förändringar som budgeten innehåller var till stor del kända eller förväntade. Om de radikala greppen saknas, så är kommunledningen åtminstone återhållsam med anslagstilldelningen.

Tyvärr hade jag väl exempelvis inte förväntat mig att kommunledningen redan nu skulle binda sig för att sänka kommunalskatten även 2008, efter den lilla sänkningen med 15 öre i höstas. Kommunalskatten på Gotland är mycket hög. Men det är alldeles för tidigt för att recensera kommunledningen med detta som enda kriterium.

Alliansen har faktiskt inlett ett antal projekt som leder i rätt riktning.

Man genomför exempelvis en satsning för att göra kommunen mera näringslivsvänlig, den som går under namnet "Raka spåret". Det verkar finnas en genuin insikt om att det måste skapas bättre förutsättningar för att driva företag på Gotland. Det påverkar gotlänningarnas möjligheter att försörja sig, det påverkar öns befolkningsutveckling och det påverkar till slut också kommunens ekonomi. Just den negativa befolkningsutvecklingen är en av anledningarna till att kommunens ekonomiska utsikter för 2008 är så pass kärva. Att vända den trenden är alliansens viktigaste uppgift.

Även inom den kommunala verksamheten händer det saker. Social- och omsorgsnämnden står i begrepp att privatisera och konkurrensutsätta fem verksamheter. Om även andra nämnder förmår haka på så bidrar en sådan utveckling till att förbättra förutsättningarna för företagande, och arbetsmarknaden blir mer diversifierad.

Men till de faktorer som påverkar näringslivsklimatet och flyttströmmarna hör också kommunalskatten. Så även om man avstår från utfästelser nu, så finns det all anledning att komma tillbaka till frågan i höst.