Ingen kommer undan Olof Palme

Att Palme blev den store politikern och ledaren har sin grund i att han kunde ta vara på en sjudande rörelse som redan fanns. "Ingen kommer undan Olof Palme" av Göran Greider är titeln på den senaste i raden av Palmeböcker.

Att Palme blev den store politikern och ledaren har sin grund i att han kunde ta vara på en sjudande rörelse som redan fanns. "Ingen kommer undan Olof Palme" av Göran Greider är titeln på den senaste i raden av Palmeböcker.

Foto: Anders Holmström/SCANPIX

Politik2011-03-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ingen kommer undan Olof Palme. Ja, så kan det kännas i dessa dagar. 25-årsminnet av skotten på Sveavägen. En dramatisk händelse som inte vill lämna det lilla landets medborgare. Ett grundskott mot Idyllien.

"Ingen kommer undan Olof Palme" är också titeln på den senaste i raden av Palmeböcker. Denna gång är det Göran Greider som håller i pennan. En flyhänt politisk debattör och författare med frustande aktivitet. Ständigt på den politiska scenen.

Därför var det med viss tveksamhet jag öppnade boken. Vad kunde Greider tillföra som inte Henrik Berggren och Kjell Östberg har åstadkommit med sina tjocka volymer?


Greiders tankar och analyser
Men Greider lägger till något. Ett personigt anslag som är intressant. En lång, personlig meditation över en politisk gestalt som oavbrutet vill göra sig gällande, som han sammanfattar det i förordet.

Med egna analyser och tankar blir boken till ett intressant bidrag att lägga pusslet Olof Palme. Där det nog alltid kommer att fattas bitar för att få en tydlig bild.

Greiders upplägg är att vandra i Palmes livsspår till fyra adresser: Östermalmsgatan, Tornedalsgatan, Västerlånggatan och Sveavägen.

Allt i Stockholm. Från uppväxten på det borgerliga Östermalm, familjebildning i Vällingby, den mogna familjen i Gamla Stan och så till den ödesdigra kvällen den 28 februari 1986 på Sveavägen och till minnesstenen på Adolf Fredriks kyrkogård strax intill.

I anslutning till varje adress glider hans tankar iväg både bakåt och framåt. En intressant bild tonar fram. Greiders bok är dessutom aktuell i den meningen att den är skriven under valrörelsen och månaderna efter Socialdemokraternas katastrofval. Därmed en hel del Greider-funderingar om partiet och dess framtid.

Han hävdar mycket bestämt att det nu gäller att återskapa en rörelse som kan attrahera, som människor tror på och vill vara del av.


Ta vara på en sjudande rörelse
Att Palme blev den store politikern och ledaren har sin grund i att han kunde ta vara på en sjudande rörelse som redan fanns. Greiders mantra blir agitatorn Joe Hill sista ord i livet: "Sörj inte! Organisera!"

Det vill säga, att människors engagemang och deltagande i en rörelse är grundläggande för en samhällsförändring. Något som nu måste återskapas och återingjutas. Titeln, att ingen kommer undan Olof Palme, kan också ses som att ingen kommer undan sig själv. Att människan vill vara del av något större. Detta är grundläggande också inom politiken.


Hopp om en annan värld
Att visa respekt för människan. Att förstå människans strävan, längtan och förhoppningar. Att värna allmänintresset. Att stilla ungas oro och ängslan och att ge utrymme för det fria tänkandet.

Det är också att förstå historien och att kunna berätta en ny historia. Det är att se samhället och förstå de strömningar som där fortgår. Det är att inge hopp om att en annan värld är möjlig.

Just detta är vad politik ytterst handlar om och som nu måste vävas in i en nystart för det Socialdemokratiska partiet.

Sörj inte! Organisera! Med patos à la Palme.