Ingen nämnd ska glömmas
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är det hastigt uppkomna underskottet som framkallat situationen, och nämndens hantering av läget ger därför också ett defensivt och kortsiktigt intryck. Man tar en del besparingar, men väjer för det mest kontroversiella.
I dag sammanträder social- och omsorgsnämnden. Där är agendan mer offensiv och långsiktig. Fem verksamheter, med ett sammanlagt upphandlingsvärde på i runda slängar 130 miljoner kronor per år, skall avknoppas. När frågan behandlades av nämndens arbetsutskott stödde oppositionen tre av fem avknoppningar.
Väl genomförda avknoppningar har en hel rad positiva effekter. Kommunen är oerhört en oerhört dominerande arbetsgivare, på Gotland i allmänhet och inom omsorgen i synnerhet. Med hjälp av avknoppningar kan man förbättra och diversifiera arbetsmarknaden inom kvinnodominerade yrken. Vidare så släpper man fram nytänkande bland personalen som kan leda både till förbättringar och till att resurserna används mer effektivt.
I en kommunranking av som presenterades förra veckan, och som kommenterades här, hamnade Gotland i den absoluta bottenregionen. Svenskt Näringsliv hade frågat företagare och politiker om det fanns ett problem med hur kommunen konkurrerar med privata företag och hur kommunen sköter sina upphandlingar. I en kommentar till rankingen förklarade Svenskt Näringslivs regionchef Tommy Hellström hur viktigt det är att en dominerande offentlig sektor släpper fram och släpper in ett växande privat näringsliv i offentligfinansierade branscher. Om kommunens satsning "Raka spåret", som skall förenkla livet för företagare, kompletteras med en satsning på att avknoppa, upphandla och konkurrensutsätta offentlig verksamhet, så börjar det verkligen röra på sig i arbetet med att förbättra företagsklimatet och reformera den kommunala sektorn.
Det är i så fall en utveckling som inte skall gå hälso- och sjukvårdsnämndens område förbi. Vågar man hoppas på att nämnden orkar ta sig ur det akuta problem med underskottet som dominerar debatten i dag, och att nämnden kan börja koncentrera sig på att göra mer långsiktiga förändringar i hälso- och sjukvårdens strukturer.