I fotografins begynnelse fanns det bara svart/vita fotografier. Ibland känns diskussionen om vinster i välfärden som att det är ett svartvitt foto men en riktigt bra svart/vit bild kännetecknas av att den innehåller hela gråskalan, från helt vitt till mörkaste svart. Sådan är också verkligheten, även när det gäller vinster i välfärden.
I bildens värld är det lätt att ta bort alla gråskalor och öka kontrasten, då får man bara svart och vitt. Det ser ofta tilltalande ut, precis som det ser tilltalande ut när man säger rakt nej till vinster i välfärden. Det blir så mycket lättare att se, kan man tycka, men man förlorar nyanserna.
De stora företagen inom välfärdssektorn bidrar ofta utan tvekan till att den rent svart/vita bilden ser lockande ut. Ett av de bolagen är Attendo AB. Attendo AB är moderbolag för bland annat Attendo Individ och familj AB. Attendo AB ägs av bolaget Augustus International SRAL i Luxemburg, det ägs sedan i sin tur av riskkapitalfonden IK 2004 i Jersey. Genom att skicka vinsterna uppåt i hierarkin kan man redovisa ett nollresultat eller en förlust.
Ingen tycker om en sådan konstruktion, förutom ägarna, men ser verkligen hela välfärdssektorn vid sidan av den offentligt drivna ut så? Svaret är förstås, nej så ser den inte ut och alla privata aktörer inom sektorn är inte ute efter vinstmaximering. Då är man inte ute efter att maximera vinsten genom att ge förskolebarn vatten och bröd eller låta våra äldre, mer eller mindre, vanvårdas.
Hattstugan i När är ett utmärkt exempel på en god privat vård och det finns flera sådana i Sverige. Det finns friskolor som inte drivs av vinstmaximering men som kan generera vinst till sina ägare.
Karsten Inde som skapade välfärdsföretaget Frösunda 1987 ser idag en stor brist hos många stora vård- och omsorgsbolag. Avståndet till de som får hemtjänst eller omsorg har blivit för stort och man har ingen förankring i människornas situation. De problemen löser man inte genom ett svart/vitt seende. Man löser dem inte heller genom en blind tro på kapitalets goda vilja.
Om man använder hela gråskalan kan man istället ställa följande krav:
-Införa nationella kvalitetslagar som reglerar spelreglerna för privata utförare inom välfärden.
-Ställa krav på långsiktigt ägande, minst tio år, för att få driva och äga offentligt finansierade välfärdstjänster.
-Ställa krav på öppna böcker och öppen redovisning av ekonomin på alla nivåer.
-Införa en offentlighetsprincip och meddelarfrihet.
Så kan man skapa en bild med hela gråskalan, inte lika slagordsmässigt men rimligt och effektivt.