Varför har ingen tagit ansvar för underhåll av Ringmuren? Trots att den är en väsentlig del av Världsarvet. UNESCO som 1995 beslutade att göra Hansestaden Visby till världsarv ställer krav på underhåll och skötsel av ett världsarv. Hur sker det i Visby?
Den 800-åriga Ringmuren är förvisso stabil, för man kunde sitt hantverk på medeltiden. Men tidens tand nöter och i vår tid slår dessutom alla kemikalier som människan sprider sina klor i muren.
Under perioden 1989-1995 pågick kampanjen "Rädda Visby Ringmur", som många kommer ihåg. Syftet var att peka på behovet av just ett fortlöpande underhåll.
En årlig Ringmurens Dag
Statliga pengar och sponsorpengar rann till och det blev möjligt att göra en del underhåll plus forskning om hur den gamla fogmassan var sammansatt. Informationsmaterial togs fram, liksom ett frimärke.
En årlig Ringmurens Dag arrangerades. Kungen var på plats. Skolbarn gjorde teckningar som ställdes ut. Det hela fick karaktär av en folkkampanj och fest. Gotlänningarnas intresse steg och muren blev till en stolt symbol. Att bo på en unik ö med en unik ringmur, som också lockar till besök.
Men när kampanjen var slut återgick allt till det gamla. Ändå hade Riksantikvarien högtidligen utlovat medel till underhåll. Pengar som man aldrig såg röken av. Redan då borde man kraftfullt agerat för att hävda underhållet.
Under den senaste 15-årsperioden har inget underhåll gjorts, förutom vissa akutinsatser. En genomarbetad underhållsplan finns från Fornsalen som pekar på ett behov av underhåll à en miljon kronor per år. Men inget händer. "Det är inte mitt bord", så ekar parollen.
Regionen äger ringmuren. Riksantikvarieämbetet förvaltar och har ansvar för underhållet, men saknar medel. Regionen har hittills vägrat att ta ett eget ansvar för underhåll, trots att Ringmuren är signum för Gotland och Visby.
Ägare av fast egendom brukar ju sköta om det man har. Varför känner inte Regionen så? Alla partier har genom åren varit lika ointresserade.
Stolt över sin världsarvsstad
Vi får väl tro att Regionen är stolt över sin världsarvsstad. Och det finns en särskild världsarvssamordnare. Riksantikvarieämbete finns på ön och ser Ringmuren mest varje dag.
Faktum är att det för fem år sedan i länsstyrelsen fanns en halv miljon kronor per år i princip avsatt för murens underhåll. Ändå hände inget. Kanske är det för många kockar i denna soppa. Att inte ta ansvar för en i Europa unik ringmur är sensationellt oansvarigt.
Så kom det stora raset. Det var förutsett för de flesta, men inte för de ansvariga.
Fråga om människors säkerhet
Detta är också en fråga om människors säkerhet. Tänk på alla som brukar sitta mot Ringmuren för att sola eller ha picnic. Först måste alltså något allvarligt ske innan något görs. Det är som med farliga vägsträckor och farliga platser för barn. Någon måste sätta livet till innan något görs.
Dessutom är det kostsamt att skjuta problemen framför sig.
En ny "Rädda Ringmuren"- kampanj är på gång. Ja, gärna det, men främst behövs en kampanj för att få Regionen och staten att ta sitt ansvar.