Ingen trygghet i guldklocka

Politik2010-07-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Centerpartiets förslag om reformer för den svenska arbetsmarknaden tillåter unga att ge drömmen en chans. Dagens lagstiftning är anpassad efter en arbetsmarknad på 70-talet. Men verkligheten är inte densamma som den var under 70-talet. Framtiden ligger i en arbetsmarknad som är flexibel där den anställde ska våga byta arbetsplats och därmed föra med sig erfarenheten ifrån sitt gamla arbete till sitt nya. På så sätt utvecklas man som person och företagen får in nya idéer och erfarenheter vilket utvecklar dess verksamhet.

Lagen om anställningsskydd (LAS) är tyvärr ett infekterad ämne i debatten. Centerpartiet är modiga som vågar ta tag i frågan och har ett förslag om att en till nio anställda helt ska kunna undantas från turordningsreglerna. Det skulle vara ett gott besked till landets småföretag.
Det innebär också en trygghet för den anställde där kompetensen inte antalet år i företaget är det viktiga. Det skulle lägga ett fokus på arbetsmarknadens parter att komma överens om lämpliga planer för de anställdas kompetensutveckling. Tryggheten ligger också i att man i högre grad vågar byta arbete istället för att som idag stanna kvar på en arbetsplats där man inte trivs.

Förslaget om en konkurrensutsättning av arbetsförmedlingen är inte heller dumt. Det finns ingenting som säger att ett statligt verk vet bättre om hur man hittar ett arbete till den arbetslöse än vad en privat aktör med en god affärsidé skulle göra. Med den föreslagna jobbpengen som följer den arbetslöse så får man då makten i egna händer att välja den arbetsförmedlare som man har störst förtroende för. Där har arbetsförmedlingen en ny roll som kontrollmyndighet och ser till att allt går rätt till.
Men för ungdomarna är det viktigt med en koppling mellan arbetsmarknad och utbildning. Lärlingsjobb är viktigt. En uppvärdering av praktiskt kunnande lika så. Kopplingen mellan arbetsmarknaden och skolan bör också stärkas och förslaget om studentmedarbetare skulle ge högskolestudenten möjligheten att samla arbetslivserfarenhet under sin utbildning. Vid sidan av sina studier.

Vi får inte glömma att lärosätena också har ett ansvar i att utnytja de fördelar som finns i det regionala näringslivet och de kunnandet som finns där. Att koppla utbildningarna inför en framtida arbetsmarkand lokalt får inte underskattas.