Inget barn föds till en kriminell

Carin Götblad vet varför unga blir kriminella. Vi måste tidigt möta barn med respekt och se deras behov.

Carin Götblad vet varför unga blir kriminella. Vi måste tidigt möta barn med respekt och se deras behov.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2010-03-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En av samhällets allra viktigaste uppgifter är att värna barns och ungas rättigheter. Värna deras uppväxt och utveckling. Att unga människor hamnar i missbruk och kriminalitet är inte deras fel, utan tillkortakommanden i föräldraskap samhälle.
För inget barn föds kriminell och inget barn föds till missbrukare. Något händer under uppväxten. Därmed finns goda möjligheter att förhindra en sorglig utveckling av ett värdefullt liv.

Nästan bara pojkar dras in
Nu har länspolismästare Carin Götblad utrett frågan om kriminella grupperingar i samhället och överlämnat sitt betänkande till justitieministern, med en rad kloka förslag till åtgärder. Det 200-sidiga betänkandet har som omslagsbild ett tvåårigt barn. Den bilden säger så tydligt vad det i grunden handlar om, att tidigt möta barnet med respekt och se barnets behov. Projekt Pojke är ett av de konkreta förslagen. Utredning bekräftar att det nästan uteslutande är pojkar som dras in i de många kriminella gäng som numera finns i vårt land.
Hela 5 000 unga män är i riskzon. Det betyder 5 000 människor som har det jobbigt i sina liv. Det betyder att många fler runtom dem mår dåligt och är oroliga. Här brister Välfärds-Sverige. Unga skall inte behöva riskera att dras in i en värld där de inte vill vara.

Utveckla myndighetssamverkan
Ett annat kraftfullt förslag är "sociala insatsgrupper". Låter kanske inte så trevligt, men är egentligen ett utvecklat samarbete mellan polis, socialtjänst, skola och kriminalvård som skall vara konsekvent och uthålligt. Dessa två ord, konsekvent och uthålligt, är nyckelord. Det är här det ofta brister idag.
Individuella handlingsplaner för unga, föräldratelefon och vissa lättnader i sekretessen är andra förslag som kompletterar helhetssynen. Tidigt finns signaler att det inte står rätt till med ett barn eller dess hemmiljö. Förskolan noterar, skolan noterar, socialen noterar, men systemet för att sätta in stöd och hjälp fungerar inte fullt ut i praktiken. Ofta blir man beroende av enskilda starka och modiga personer som tar ställning. Men de är alltför få. Carin Götblad vet vad hon talar om. Ty hon är i botten förskollärare. Kan man tänka sig en bättre grund för en polischef? Hon har känsla för barn, har sett signalerna när det inte står rätt till, har noterat svårigheter i föräldraskapet.
Hon har helt enkelt fått klart för sig kopplingen mellan uppväxt och bekymmersamma händelser och beteenden senare i livet. Hon ser att barn och föräldrar behöver stöd och hjälp under perioder i sina liv. Ser att närvaron i skolan är viktig.
Naturligtvis är det många andra i närliggande yrkesroller som ser detta. Men det gäller att vara konsekvent och uthållig. Bestämda och omtänksamma åtgärder till barns, ungdomars, föräldrars och samhällets glädje.
Dessa förslag och det faktum att Carin Götblad är länspolismästare på Gotland bör kommunen nu ta vara på. Att i samarbete bygga upp en "social insatsgrupp", utan att invänta beslut i regering och riksdag. Göra Gotland till en omtänksam mönsterkommun.