Varje sommar dryftas en inte oansenlig mängd kritik mot skolan. Det tenderar att fortgå några veckor in på det nya läsåret. I år har det framförallt varit yrkeslinjer och effekterna av att elever själva får välja var de vill gå i skolan som har varit i blickfånget.
Kritiken som framförts missar dock på samtliga punkter de verkliga problemen. I fallet med yrkeslinjer har det närmast framhållits att regeringen försöker skapa en outbildad underklass som inte får tillträde till universitet och högskolor. Allt på grund av deras strävan att yrkeslinjer bör fokusera på att ge en ordentlig skolning i det yrke som eleverna är tänkta att skolas i.
Att påstå att den elev som väljer en yrkeslinje inte kan få behörighet för högre studier är en lögn. Alla elever har rätt att läsa till den behörigheten.
Att tidningar och oppositionspolitiker försöker få det att framstå annorlunda är ett svek mot de elever som rätt informerade hade velat gå en yrkeslinje på gymnasiet.
Det är skillnad på studieförberedande program och dess yrkesförberedande motparter. Att inte låtsas om det när utbildningarna utformas vore bedrägligt och skulle få stora konsekvenser för utbildningens kvalitet.
Angående skolvalet har det påtalats att elever dels väljer bort sina lokala skolor till förmån för innerstadsskolor, dels att de väljer privata friskolor på de offentliga skolornas bekostnad.
Även om båda påståendena vore sanna undviker de skickligt de verkliga problemen. Innerstadsskolor har i många ungdomars ögon en geografisk fördel som de mindre centralt placerade skolorna inte kan konkurrera med. Men det kan väl inte vara allt skolan handlar om?
Den stora frågan är snarare varför dessa skolor inte anstränger sig mer på de områden där de kan förbättras. Undervisningens och lärarnas kvalitet, uppdaterat skolmaterial och psykisk och fysisk miljö är centralt för en lyckad skolgång. De flesta ungdomar skulle välja ett lokalt alternativ som erbjuder detta framför en innerstadsskola som saknar det.
Det samma gäller för kommunala skolor jämfört med privata. Det finns inget som gör att privata skolor av naturen är bättre, men i nuläget är de över lag det. De anstränger sig mer.
Problemet är att många kommunala skolor inte anstränger sig alls för att erbjuda en bra utbildning.
Så länge det fortfarande finns gott om verkliga fel och brister torde det inte finnas någon anledning för vare sig media eller politiker att hitta på problem som inte finns.