Inget givet beslut om region

Politik2012-04-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Replik till Eva Bofrides inlägg "Okynnesklagande".

21 februari 2011 beslutade kommunfullmäktige i Gotlands kommun att använda beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse inom Gotlands kommun. Beslutet överklagades av en privatperson till Förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten biföll överklagandet och upphävde beslutget.

Eva Bofride menar tydligen att detta överklagande gjords av en "person som har för litet att göra" - hur nu Eva Bofride vet det! Och skriver vidare "Men allvarligt med facit i hand, är det värt en överprövning av något som alla vet inte kommer att leda till någon förändring". Det är svårt att med vanlig språkanvändning tolka detta som annat än att det inte innebär någon skillnad om man använder beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse inom Region Gotland. Varför var det i så fall så bråttom att fatta beslutet?

Gotland kommun hade dock i sitt remissvar till utredningen om regionalt utvecklingsansvar skrivit att det skulle "innebära en stor förlust i status och brist när det gäller tydlighet att inte få använda sig av benämningarna regionfullmäktige och regionstyrelse."

I nyhetsrapporteringen om överklagandet citeras stadssekreterare Per Lundin. "När beslutet togs låg en proposition om en ändring i lagen om regionalt utredningsansvar." Påståendet är felaktigt. I själva verket fanns det inte någon proposition vid tiden för beslutet. Den lades fram först 13 oktober 2011.

Gotlands kommun/Region Gotland lutade sig vid beslutet om namnändring bara mot en offentlig utredning (SOU 2010:94). För att namnändringen skulle göras krävdes en lagändring, vilket också påpekas i propositionen. Flera remissinstanser var tveksamma till förslaget om namnändring och ansåg att det kunde leda till begreppsförvirring. (Vilket departementschefen instämmer i). Det var alltså ingalunda självklart att det skulle komma en lag som Gotlands kommun/Region Gotland önskade vid tidpunkten för kommunens beslut och för överklagandet.

I stället för att raljera över medborgare som överklagar för att de har för mycket tid kunde tidningen ägna sig åt faktagranskning, analys och en kritisk granskning av makthavarna.

Det är också förvånande att det tydligen inte är viktigt för tidningen om Gotlands kommun/Region Gotland följer lagen.

Vi är nog flera som gärna såg en granskning av vad det betyder för oss gotlänningar att Gotland ska utgöra en egen region - plus och minus.