Inget intresse för Gotsam inom försvaret

Politik2014-05-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Försvarsberedningen har landat, eller kanske kraschlandat, med sin rapport. Man talar om u-båtar, fler JAS-plan, utökad övningsverksamhet, kryssningsrobotar och någon form av luftförsvar med långskjutande robotar.

För de kraftigaste försvarsivrarna räcker det inte på långa vägar utan man fortsätter att tala om en kraftigt utökad militär närvaro på Gotland. Gotland omnämns som en sockerbit för såväl Nato som Ryssland. Dessutom har beredningen lyckats bli oenig, med vilja eller inte låter jag vara osagt.

Det förra, riktigt stora, försvarsbeslutet fattades av Riksdagen den 16 december 2004 och hade då föregåtts av en försvarsberedning på vanligt sätt.

Den försvarsberedningen leddes av Håkan Juholt.

Från den dåvarande försvarsberedningens sida hade man omfattande kontakter med Gotland, såväl de militära myndigheterna som de civila och med Gotlands riksdagsledamöter som vid den tiden båda var socialdemokrater. Det synes mig som att motsvarande kontakter har lyst med sin frånvaro under den nuvarande beredningens arbete. I vilket fall har det inte gjort något avtryck i media.

Jag tycker att det är både beklagansvärt och anmärkningsvärt. Med tanke på hur många gånger man talat om vårt läge mitt i Östersjön hade det varit naturligt om beredningen eller, i varje fall, någon eller några ledande partiföreträdare besökt ön för att diskutera med sina partiorganisationer. Tillfällen till sådana möten kan knappast ha saknats.

Jag har tidigare skrivit att man inte utan vidare kan dra några paralleller mellan Östersjön, Baltikum och Ukraina/Krim. Den uppfattningen står jag fast vid men det verkar som försvarsberedningen drar helt andra slutsatser.

Redan till Riksmötet 1997/98 motionerade Gotlands båda socialdemokratiska ledamöter Ingibjörg Sigurdsdóttir och Lilian Virgin om det som några år senare skulle bli Gotsam, ett försöksområde för utökad samverkan mellan de myndigheter som har verksamhet på Östersjön.

Gotsam blev verklighet efter ett enigt beslut i riksdagen och var landets enda permanenta samgruppering för olika myndigheters ledningsresurser. Vid årsskiftet 2007/2008 stängde försvarsministern Sten Tolgfors (M) Gotsam eftersom han och den moderatledda regeringen inte hade något intresse för frågan.

Gotsam var en försvarspolitisk fråga och de förhållanden som ledde fram till att det bildades är lika aktuella idag.

Men nu, 2014, kan vi konstatera att de uppenbarligen saknar intresse för försvarsberedningens ledande politiker. Det kan man bara djupt beklaga.