Inget näringslivsbolag utan näringslivet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter hand som tiden gått kan det ur ett företagarperspektiv snarare tolkas som att man blev tämligen tagen på sängen. Det var betydligt mera diskussion när Turistföreningen kallade till ett medlemsmöte för att fortsätta att penetrera frågan.
Utgångsläget från Gotlands kommun har varit att bilda ett bolag där kommunen äger minst 51 procent och där Tillväxt Gotland och Turistföreningen är de övriga aktieägarna. Under ett och samma tak ska man samla ett antal organisationer som är fullt ut beroende av kommunala bidrag.
Visserligen har såväl Tillväxt Gotland som Turistföreningen många privata företag som medlemmar - men de är ingalunda huvudfinansiärer av verksamheten. Turistföreningens medlemmar är oftast småföretagare som vill finnas med i marknadsföringen och på Turistbyrån. Kommunen står för den stora notan.
De synpunkter som framförts till fördel för det tänkta bolaget har ett kommunalt perspektiv. Så här är det bäst för kommunen att organisera det hela. Så här kan bidrag också fortsättningsvis gå till de här organisationerna så att de kan fortsätta att göra det de gjort i många många år. Mycket har varit bra, men mycket har också varit ifrågasatt.
Men om man vill kalla det hela ett näringslivsbolag så måste det ha sitt fäste i vad näringslivet och de privata företagarna vill. De företagare som med blod, svett och tårar förtjänar sitt och sina medarbetares levebröd, vill utveckla sitt företagande och därigenom utveckla Gotland. Det är företagarnas perspektiv som måste vara vägledande.
Om företagarna i ett sådant bolag får möjlighet att själva ta ett ekonomiskt ansvar och ställa krav på vad kommunen bör bidra med, kan det bli riktigt bra. Så är det i många av de kommuner som ligger högt på olika listor som mäter näringslivsfrågor.
Det är helt rätt att kommunen bemödar sig att effektivisera verksamheten i de organisationer som får miljonbelopp i årligt stöd. Samtidigt bör man kritiskt granska vad dessa organisationer ägnar sig åt. Ska ALMI ägna sig åt konsultverksamhet som lika gärna kan bedrivas av privata företagare? Finns det andra som kan driva turistbyrån och på olika sätt minimera den kommunala kostnaden?
Gotlands kommun är sedan något år tillbaka minoritetsdelägare i Visby Centrum AB. Här samsas det privata näringslivet och kommunen i en sund balans och i en sund dialog. Man har ett gemensamt mål i att bli den attraktivaste stadskärnan i Sverige år 2014. Man vill gemensamt utveckla det centrala Visby.
Jag skulle önska att erfarenheterna därifrån kunde få vara vägledande för ett näringslivsbolag. Ett bolag där det privata näringslivet får ta ansvar, vara i majoritet och ställa krav på kommunens ansvar för de bitar som handlar om utveckling av infrastruktur i stort och i smått, men där ALLT som har en kommersiell potential och drivkraft, styrs och betalas av de kommersiella intressena. Då blir det trovärdigt och leder med all sannolikhet till att Gotland klättrar uppåt såväl i rankingarna av företagsklimat som andra mätningar.