Inget precist energisvar från Maud Olofsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det svar som han fick är ett typexempel på svar i sådana här frågor. Det blir knappast något precist utan de flesta möjligheter hålls öppna. Undantag är Lena Adelsohn Liljeroths svar till Anne Ludvigsson (s) på hennes fråga om entréavgifter på statliga museer. Där sägs klart att det inte finns några planer på att återinföra sådana. Lika precis är Åsa Torstensson (c) när det gäller att förhindra Postens föreslagna sänkningar av servicenivån.
Maud Olofsson ger alltså inget rakt jakande besked till Christer Engelhardt, men heller inte ett rakt avvisande. Det finns möjligheter till att starta den sockerbetsbaserade biogasproduktionen på Gotland. Men det sker i så fall i konkurrens med andra projekt där Statens energimyndighet har att fördela pengar till intressanta utvecklingsprojekt. Och sådana kan ju dyka upp var som helst i Sverige.
Hur det enskilda gotländska projektet bedöms av Maud Olofsson får vi alltså inte veta i det här svaret, och det är den delen som jag ser som oprecis. Däremot ges klara besked om att det förslag som Oljekommissionen lade under den förra regeringen är under remissbehandling och remissrundan avslutas den 21 maj.
Energifrågorna har också varit särskilt aktuella de senaste dagarna genom EU-toppmötet, där statscheferna i EU enades om att förnybara energiinslag skall utökas med 20 procent fram till år 2020. Det kan också ses som en möjlighet för att förverkliga det gotländska projektet, eftersom det skulle bli ett bidrag till att uppfylla de EU-mål som nu har satts upp. Givetvis kan Maud Olofsson i dagsläget inte ge alla detaljer om hur omställningen skall gå till.