In(S)piration från nordiska grannar?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Danmark vann de borgerliga en stor seger 2001, men har sedan försvagats. Eftersom särskilt Moderaternas konservativa systerparti krisar och danskarna hur som helst gillar omväxling vore det närmast tjänstefel av Helle Thorning-Schmidt, S-ledaren, att inte bli ny statsminister. Hennes parti och mer eller mindre trogna bundsförvanter ligger ju på över 50 procent i opinionsmätningarna.
I Danmark måste val hållas senast i november 2011. Redan i april hoppas Finlands socialdemokrater, ledda av Jutta Urpilainen, på framgång i riksdagsvalet och återkomst i en ny koalition. Sedan 2007 domineras Finlands regering av centern och samlingspartiet, Finlands moderater.
Kutymen är att ett av de tre stora partierna får stanna utanför och just nu verkar det vara dags för centern att återhämta sig i opposition. Men det kan bli överraskningar. Opinionsmätningarnas uppstickarparti Sannfinnländarna kan rubba cirklarna för alla andra.
Danska och finkländska sossar i all ära, det är Norge som nu betyder mest för vår socialdemokrati. För där styr ju socialdemokrater, till på köpet sedan 2005 i en rödgrön koalition.
Rödgrönt samarbete må just nu inte vara ett omtyckt socialdemokratiskt samtalsämne men Norge har ju i Jens Stoltenberg en S-ledare som kan sägas ha lyft sitt parti ur krisen. Och han gör sig bra på både den inhemska och internationella scenen.
Men att döma av opinionsmätningarna, alltifrån valsegern 2005 och fram till nu, är det snarast ett under att Norges rödgröna fortsätter regera.
De rödgröna låg under oppositionen utom just vid tiden för stortingsvalet i september 2009. En sammanvägning, i aardal.info, av ett antal opinionsmätningar gav i oktober Stoltenbergs Arbeiderparti 29,1 procent, Sosialistisk Venstreparti 5,4 och Senterpartiet 4,6 procent. I samtliga fall en tydlig tillbakagång jämfört med valresultatet ett år tidigare.
I Dagens Nyheter kunde man 22 november läsa ett reportage om hur Arbeiderpartiet lyftes ur krisen efter att man 2001 bara fick 24,3 procent av rösterna. Med två framgångar, senast 35,4 procent i valet 2009 kan ju krisen tyckas bemästrad. Men framgången skedde på bekostnad av de mindre kollegerna (jämför Sverige!).
Och även om det är sant att den enda opinionsmätning som gäller är valet kan man förstå om norska socialdemokrater inte känner sig helt lyfta ur krisen. Såvida de nu inte innerst inne anser att 30 procent är helt OK.