Inspirerande resa till Åre - vi har mycket att lära

Politik2007-02-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunledningen var på en snabbvisit till Åre för att studera deras näringslivsutveckling. Jag blev grymt imponerad av vad de har åstadkommit. Under den senaste 5-årsperioden har det investerats 2,6 miljarder kronor i Åre by som har 1 000 fasta innevånare!
Nyckeln till deras framgångssaga är ett mycket välutvecklat samarbete mellan näringslivet och kommunen. De hade tre huvudteser som jag tror att Gotland har mycket att lära av.
För det första så var alltid grundfrågan inför alla nya projekt "är det bra för byn eller inte - om det är bra så kör vi".
För det andra så hade alla grundinställningen att "regionen går före individen". Om det är bra för regionen så genomförs projekten även om alla individer inte samtycker kortsiktigt, långsiktigt gynnar det ändå alla individer.
Och för det tredje strävar de alltid att styra mot upplägg som ger uthyrningsbara rum, "varma bäddar". Ett passivt fritidboende (kalla bäddar) i attraktiva lägen är inte bra för byn.
Jag inser att Gotland har enormt mycket att lära av Åres utvecklingstänk. Vår största utmaning under den här mandatperioden är nog att utveckla en gotländsk samverkansmodell som kan ge ön ett positiv utvecklingsklimat som lockar till sig investeringar i en hård global konkurrens.

Göransgården
Göransgården såldes av kommunen för cirka 2,5 år sedan till en privat entreprenör för att göras om till hotell. Ombyggnaden har hindrats av överklaganden av detaljplanen. I slutet av förra veckan kom så länsstyrelsebeslutet där överklagandena avslås.
Ett klokt beslut tycker jag, Visby är verkligen i behov av flera hotellrum eftersom kongresshallen öppnar om två månader. Just bristen på hotellrum kan bli ett stort problem för att utnyttja Wisby Strands fulla potential att utveckla Gotland. Som vanligt gäller regeln att "man har endast en chans att göra ett bra första intryck" och då måste ön kunna erbjuda det boende som kongressdeltagare efterfrågar.

Energiomställningen
Det är med sorg jag konstaterar att nu är det i det närmaste slut på den 100-åriga epok som sockerbetsodlingen varit på Gotland. Nu satsas all kraft på att hitta en lokal lösning som ersätter sockerproduktionen, till exempel med någon form av energiproduktion
Jag sitter med i styrgruppen som jobbar med frågan. Vi letar just nu med ljus och lykta efter ett upplägg där det går att räkna hem en lönsam satsning. Som vanligt har Gotland även i detta sammanhang vår småskalighetsproblematik emot oss.
För mig känns det upp-enbart att det krävs statliga investeringsmedel till omställningen av vårt energisystem. Annars kommer inte omställningen att ske i den takt som klimathotet kräver av mänskligheten.

Skidor
Det har sannerligen inte varit mycket till vinter i år. Efter en vecka med snö kom regnet och tog bort alla körbara skidspår på hela ön. Alla utom ett, VOK:s elljusspår går nämligen ännu hjälpligt att köra på. Där samlas nu alla skidfantaster för att njuta och samla mil.
Det senare gäller för alla oss cirka 100 gotlänningar som skall åka något av loppen i Vasaloppsveckan. Men ett 2,5 kilometersspår blir verkligen enformigt i längden. I söndags åkte jag 20 varv på elljusspåret. Det är priset man får betala om man är skidfantast på Gotland!