Ekonomisk brottslighet i form av fusk med skatter och svartarbete skadar företag och anställda. Seriösa företag slås ut i konkurrens med fuskare. Goda arbetsvillkor ersätts av dåliga. Uteblivna skatteintäkterna hotar välfärden.
Med fusket breder misstron ut sig. Skattesystemet vilar på människors vilja att göra rätt för sig – och det är en vilja som urholkas om den allmänna bilden blir att många fuskar och undandrar sig skatt.
Ekonomisk brottslighet är systemhotande. Vissa branscher är mer utsatta än andra. Bygg- och städtjänster är alltid i fokus.
Ofta tillsammans med hotell- och restaurangnäringen. Det är svårt att ha överblick över den totala utvecklingen men allt fler exempel tyder på att problemen breder ut sig. Fusket söker nya vägar och samhällets rättsvårdande myndigheter har ofta svårt att hänga med.
Samhället och myndigheter ska inte försvåra för företag att bedriva näringsverksamhet. Onödiga hinder och onödig byråkrati ska naturligtvis bort. Samtidigt måste vi se insatser mot fusk och ekonomisk brottslighet som effektiv näringspolitik.
Fungerande lagstiftning och myndigheters kontroll och insyn är grunden för konkurrens på lika villkor.
Bland det positiva som hänt under senare år finns bland annat kravet på personalliggare för bland annat frisörer, hotell och restauranger. Personalliggarutredningen visade att personaltätheten inom restaurangbranschen snabbt ökade med sju till elva procent sedan personalliggare infördes. Det innebär att mellan 4000-6000 svarta jobb blev vita.
Likaså har införandet av kvittolagen och certifierade kassaregister minskat fusket i flera branscher. Regeringen har aviserat att fler reformer just nu förbereds på departementen. Men det går trögt. Inte minst på grund av att regeringens ambitioner möter motstånd från näringslivets bransch- och arbetsgivarorganisationer.
Länge har vi fått lyssna till budskapet att näringslivet mår bäst om stat och myndigheter håller sig på behörigt avstånd. Insyn och kontroll har beskrivits som en hämsko. Under tiden blir företag till verktyg för ekonomisk brottslighet.
Där brottsligheten göms bakom en fasad av vitt företagande. En föregångare i sammanhanget är Sveriges Byggindustrier med Vd:n Ola Månsson i spetsen, som flera gånger ordnat seminarier tillsammans med fack och myndigheter under parollen ”Hellre byråkrati än ekonomisk brottslighet”.
Det skulle vara bra för Sverige och svensk konkurrens om fler av näringslivets organisationer kunde ha en lika modern syn på myndigheters möjligheter till kontroll och insyn. Det skulle vi alla tjäna på.