Inte bra att företag enbart styrs av vinstintressen!

Politik2005-09-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Per Ronquist tar i ett inlägg 31 augusti upp hans syn på demokrati. Han sjunger liberalismens lov. Släpp allt fritt så ordnar sig resten. Liberalismen skulle vara det enda rätta&. Om det inte vore för det att människor har olika förutsättningar.
Några föds in i missbrukarfamiljer, andra har av tradition lågutbildade föräldrar, en del har inte den hjärna eller framfusighet som krävs för att lyckas i ett liberalt samhälle.
Tanken är god men inget för oss som ogillar de orättvisor som automatiskt kommer ur ett sådant samhälle.

Bra skyddsnät
Ronquist kritiserar vidare socialismen och dess tanke på gemensamt ägande. Och visst har även Marx idéer sina mindre goda sidor.
Grundtanken att alla ska ha det lika bra och att allt ska ägas gemensamt är god, men tyvärr finns det en liten (liberal?) egoist i oss alla. Kan någon få någon liten fördel så visst tar han den.
Sveriges socialdemokrater har gått någon medelväg som visat sig vara lyckosam. Man tillåter och ibland uppmuntrar privat företagsamhet (exempelvis utförsäljning av statliga bolag).
Samtidigt som man har ett relativt bra skyddsnät (som a-kassa, sjukersättning, bra fri utbildning).
Men idag har allt blivit mera komplicerat. Förr bodde bruksherren på samma ort som sitt företag och arbetare. Så är det oftast inte idag.
Globaliseringen gör att företagen, i liberal anda, flyttar företag över hela världen i jakt på lägre löner och större vinst.
SVT har i en serie program nyligen belyst bekymren över en företagsamhet, vars ledning blir alltmer osynlig, medan de negativa avigsidorna blir allt mera synliga.

Rovdrift på naturtillgångar
Vem ska egentligen ha rätt att bestämma över företagen? "Marknaden" det vill säga aktieägarna, ser bara på hur hög avkastning man kan få på satsade medel enligt TV-programmet.
På Gotland har vi haft en minidebatt om detta angående Storugns planer på nya täkter.
I USA och Canada börjar man få gigantiska problem med företag som hänsynslöst släpper ut rök, gör rovdrift på naturtillgångar och slutligen lämnar en ort eller stad i sticket, när man flyttar verksamheten till Sydostasien för att få ökade vinster. Utan en opinion som värnar om sin närmiljö.
Kan man då säga att ägarna/aktieägarna, som arbetar i sann liberal anda, är värda att ha förtroendet att fritt styra sina företag?
Svaret är nej, det krävs någon form av insyn för att begränsa företagens ensidiga vinstintresse. I Sverige har vi arbetsmarknadslagar och miljölagar som ska se till allas bästa.

Arbetarna är delägare
I Canada har man sedan flera år haft arbetarinflytande i företagen. Arbetarna har blivit delägare i många företag och har genom det kunnat påverka företagspolitiken.
En arbetare bor för det mesta i fabrikens närområde och vill inte se sin hembygd förstöras. Han vill inte heller att företaget flyttar till låglöneländer så att han blir av med jobbet.
Nu börjar även krafter i , hör och häpna, USA prata om ett liknande system.
För även amerikanen har märkt av att allt flera företag flyttar till låglöneländer och insett att något måste göras.
Men i det liberala Sverige har vi sagt nej till sådana demokratiförsök. I Sverige kallade vi det stöld från företagen och konfiskation.
I Sverige kallade vi det för löntagarfonder&.